Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Čečavske Krstonoše – Spasovdan 2009

{youtube}8WGiFiNCmlk{/youtube}

Православна црква и вjерници данас славе Вазнесење Господње или Спасовдан, у знак сјећања на дан када се Христос последњи пут јавио ученицима. Празник Вазнесења Господњег, који се увијек обиљежава четрдесетог дана по Васкрсењу Христовом, обиљежавају све православне цркве и вјерници.

Традиционалне чечавске Крстоноше одржане су данас, на Спасовдан, без обзира на кишу која је непрестано падала.

Окупљање је почело код цркве Рођења Пресвете Богородице око 5 часова јутрос и одлучено је да се због падавина у обилазак села не иде пјешке као претходних година већ аутомобилима. Спасовданске молитве одржане су на четири гробља: Спасовиште, Гај, Савковићи и Станојевићи, као и на још неким мјестима гдје не постоје капеле или други објекти а гдје је народ изашао да поздрави и почасти Крстоноше. На Гајском гробљу читана је молитва поред споменика Живојину Васиљевићу, првом чечавском крстоноши. Испред споменика борцима у центру Чечаве такође је припремљен дочек и читана је молитва.

Од 10 до 11 часова одржана је литургија у цркви а затим и пољска молитва, овај пут у светосавској сали, због неповољног времена.

На крају је услиједио ручак који су припремили вриједни домаћини, а присутне су забављали трубачи који су у међувремену пристигли.

Image

Image

Image

Image

Image
Image

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.