Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Informacija o izgradnji zvonika

Nakon članka o rušenju zvonika, dobili smo saopštenje sveštenika Dragana, koje prenosimo u potpunosti:

 

"Pomože Bog Miletiću, nisam do sada video komentare oko zvonika ali moram ti reći da sam pomalo iznenađen jer informacija o tome nije potpuna,  naime nije crkveni odbor donio odluku da se ruši zvonik nego je to mišljenje arhitekata i to tri najmanje koje smo konsutovali, to je jedna činjenica, drugo nadogradnja na stari zvonik, koji je kriv, bila bi skuplja i nesigurnija po njihovom mišljenju. Takođe postavljanje freski na zidove na kojima je obimna vlaga kao što su bili zidovi starog zvonika je bacanje para.

 

Zatim  o projektu o kome se govori da je bilo predviđeno da se samo renovira zvonik , taj projekat nije prošao potrebnu reviziju koja je sprovedena kao i inače za sav objekat jer tamo niko nije mogao od stručnih lica da dokaže i garantuje da bi nadogradnja na stari objekat bila sigurna, treće ova crkva nije muzej nego se koristi još uvijek za Svete Liturgije molitva i okupljanja naroda, održavati neki zvonik koji ima svoju istoriju a na kome je bila velika vlaga jer su zidovi dobrim djelom bili uništeni zbog neodrađene potrebne hidroizolacije, koija bi se teško mogla na starim zidovima adekvatno uraditi…

 

Takođe želim da napišem da je ovaj zvonik podignut 1938. godine, što znači i da nije pretjerano star . Prije njega bio je drugi zvonilk iz 1889. godine, koji je porušen i izgrađen ovaj , znači neko je tada smatrao da treba da se  uradi bolji koji je za to vrijeme bio bolji, osim toga crkva iz 1861. kao građevina na ovom mjestu ne postoji.

 

Hoću reći da su i stariji ljudi mjenjali izgled objekta i ukrašavali ga prema potrebama da bi hram bio u funkciji. Sav problem oko ovoga je u činjenici da je 1943. godine crkva bombardovan a kada je rekonstruisana lađa i oltar 1963 -1975,78 godine, nije se vodilo računa da postojeći zvonik diktira dimenziju crkve pa je napravljena veća crkva u odnosu na onu koja je bila ranije pa je došlo do ne proporcijonalnog odnosa između zvonika i ostalog djela crkve pa je tako zvonik došao premalen u odnosu na crkvu i samo šljeme crkve išlo je u zvonik što crkvi nije davalo potreban izgled .

 

Ostavljen je zvonik iz 1963. godine jer nisu imali sredstava da ga preprave, a da je tada prepravljen možda bi sada bio sačuvan bar da je odrađena potrebna hidroizolacija itd .

 

Tamo što neko pominje Blatničku crkvu, moram da kažem da ta crkva nije rušena i da zvonik iako je možda kriv stoji u prpoporciji sa ostatkom crkve jer je to jedan objekat. mi smo mogli podići novu crkvu ali smo nastojali da zadržimo što se moglo zadržati. drugo što želim reći je da proporcija o kojoj pišem podrazumjeva da visina zvonika bude srazmjerna dužini crkve uključujući od vrha oltara  do kraja zvonika i to je idealno naročiti ako je zvonik odmah uz crkvu.

 

Danas je slučaj da se podižu i veći zvonici naročito kraj puteva, a kod nas je bio manji i to za čitavih deset metara zbog čega se trebalo i da povisuje i što je izazvalo sve ove polemike. Znači nije mogao ostati u sadašnjem obliku jer se faktički od lađe crkve nije ni vidio  a svako povisivanje traži ojačavanje temelja i nove radove koje je na nakrivljenom objektu bilo teško izvesti, ne kažem i da je bilo nemoguće ali neće niko od stručnih lica da da granciju i potpis na takve radove.

 

Možda je nečije mišljenje suprotno ali ne postoje objekti vječni, sve se vremenom mjenja a samo je živa crkva narod Božiji vječan!"

 

Sveštenik Dragan

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.