Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nezaposlenost pustoši Čečavu

Najveća teslićka mjesna zajednica Čečava već godinama ima problem sa odlaskom stanovništva, a glavni razlog za to je nezaposlenost, kao i loša i neizgrađena infrastruktura.
Predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Dejan Kovačević kaže da je u ovom selu nekada živjelo više od 5.000 stanovnika, a da ih je sada tek polovina.

– Zaposlen je veoma mali broj stanovnika. Mnogi napuštaju selo i zbog loših puteva i problema sa snabdijevanjem vodom. Čak je i struja razlog odlaska stanovništva sa ovih prostora, jer još ima domaćinstava koja čekaju struju više od 40 godina – rekao je Kovačević.
On je dodao da se u posljednje vrijeme počelo raditi na rješavanju ovih problema, ali ni blizu stvarnim potrebama i predviđenom dinamikom.
– Programom modernizacije teslićke putne mreže u ovoj godini predviđeno je 400.000 maraka za asfaltiranje 3,5 kilometara dionice Čečava – Gornja Čečava, kao i 375.000 maraka za dionicu Gradina – Plane – istakao je Kovačević.
Koliko ovo selo stanovnici napuštaju najbolje pokazuje činjenica da su u posljednjih nekoliko godina u ovom kraju zatvorene škole u Planama, Stupi i Gornjoj Čečavi, dok preostale rade sa minimalnim brojem đaka.
– Planirano je da se zaposli jedan broj mladih u teslićkoj privredi, a mjesna zajednica ponudiće u zakup pod povoljnim uslovima neke od objekata kojima gazduje, kao i domove kulture onim investitorima koji bi u njima otvorili radna mjesta – rekao je Kovačević.

 

Glas Srpske

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.