Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Очувајмо чечавски споменик – извјештај

Споменички комплекс / Фото: Бојана Милетић

Чекали смо дуго за потпуни завшетак акције која је требала трајати један дан, али великим одзивом људи проширили смо акцију на мјесец дана. Почели смо са  уређењем споменика а дошли до реализације трајних мјера који ће сачувати споменик у Чечави до следећих генерација.

Првих дана акције смо уклонили старе јарболе, избетонирали постоље за нове и припремили споменик палим борцима и жртвама фашизма из Другог свјетског рата за фарбање. Уклањање старих јарбола је било јако отежано због начина на који су били постављени. Небојша Савковић је опрао споменик, а већ тада се видјела велика промјена на споменику. Послије припреме споменика, грађевинско предузеће „Бијелац“ је поставило скелу око споменика што је веома олакшало даљи ток акције.

Каменорезачка радња „Кајганић“ је обезбједила десет метара камена за обнову споменика погинулим борцима из Одбрамбено-отаџбинског рата. Поред тога, споменик је, заједно са спомен плочама жртвама из Првог и Другог свјетског рата поред, очишћен и заштићен на мјестима гдје је почело њихово пропадање.

По завршетку припрема почели смо са фарбањем споменика палим борцима и жртвама фашизма из Другог свјетског рата. Боју за споменик су обезбједили Културни центар Теслић и Миладин (Милорада) Девић.

Захваљујући добровољцима и скели, коју је обезбједило грађевинско предузеће „Бијелац“, фарбање је прошло у кратком року и без проблема а разлика у изгледу споменика је немјерљива.

Неколико дана акције је потрошено на припрему нових јарбола за комплекс споменика. Јарболе је даровала трговина грађевинског материјала „Грамат“. Марко Бјегојевић је обезбједио нове носаче за јарболе јер су на старим били дотрајали или их није ни било.  Јарболи и заставе, које је обезбједило Одјељење за борачко – инвалидску заштиту, су спремни у чекају да се поставе.

Постављање јарбола је одгођено из разлога што смо по завршетку акције имали разговор са начелником општине Теслић, који нам је обезбједио још додатних средстава и замјену дотрајалих бетонела око комплекса споменика. Добили смо информацију да ће бетонеле бити урађене до половине августа а по завршетку ћемо подигнути и јарболе. Много нас радује што ће наше жртве и борци након свих ових година имати разлог да се поносе и да њихова имена више нису на оронулим споменицима које су сви заборавили.

Велику захвалност дугујемо житељима Чечаве који су допринјели својим радом или донацијом финансијских средстава а списак истих је у наставку. Посебан поздрав иде и за нашег Раду Димитрића који се јавио по самој објави акције и послао 300 еура као вид учешћа и тиме обезбједио сва средства потребна за првобитно планирану акцију. Такође, потребно је напоменути да смо користили струју, алат и простор за рад у трговини „Шујић Промет“ која нам је уштедјела добар дио средстава.

Поред свих активности смо проширили акцију на простор испред мјесне заједнице гдје смо заједничким залагањем поставили три јарбола на којима су постављене заставе најактивнијих организација у Чечави, а то су: ФК „Укрина“, ПД „Визант 74274“ и КУД „Душан Станковић“. Надамо се да ће ове организације и ови јарболи красити наше село још много љета, а њихове резултате видимо сваки дан у освајању многобројних такмичења и врхова.

Уз све то купљена су два соларна „лед” рефлектора која ће обасјати споменик борцима Одбрамбено-отаџбинског рата а исти ће бити постављени након замјене бетонела.

Ништа од овог не би било могуће без вас, те вас овим путем замољавамо да не одустајете и подржите нас још више у даљем раду.

*Све активности су прошле уз сагласност начелника Одјељења за борачко – инвалидску заштиту.

У наставку можете преузети комплетан финансијски извјештај са свим рачунима. Преостала средства ће бити искориштена у следећој акцији на простору Чечаве.

Извјештај саставио Милан Милашиновић


Галерија фотографија

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.