Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Pokrenuto pitanje odvoza smeća

Danas je u mjesnoj zajednici u Čečavi održan sastanak na temu odvoz smeća. Cilj sastanka je bio okupiti građane zaseoka Savkovići, Đujići i užeg dijela centra, koji bi prvi pokrenuli jedno od najvažnijih pitanja,  tj. redovan odvoz smeća.

Na početku su se odmah uočile velike razlike u razmišljanjima. Svi su za odvoz smeća ali na različite načine.

 

Komisija koja je formirana na sastanku održanom 2. februara a koju čine g. Mr Miodrag Lukić i  g.  Dejan Kovačević su obavili razgovore sa direktorom komunalnog preduzeća Rad iz Teslića i dogovorili kontinuirani odvoz smeća po cijeni jednakoj onoj koju plaćaju građani Teslića, odnosno 1,80 KM po članu domaćinstva. 

 

 

Iz komunalnog preduzeća Rad su takođe naveli da bi sa svakim građaninom koji pristane na redovni odvoz smeća bio potpisan ugovor, a računi bi bili ispostavljani na kraju svakog mjeseca.
Active Image
Sastankom je presjedao  Mile Lazić a zapisnik vodio Dgaran Dević

 

Problem se javlja oko načina odvoza, jedni su za kontenere a drugi da se smeće iznosi jednom sedmično na lokacije prolaska kamiona za odvoz smeća.

 

Active Image
Prisutni na današnjem sastanku

I to bi se nekako dogovorilo da je jedini problem. Na kraju se ispostavilo da je najveći problem što će građani moći birati dali žele ili ne potpisati ugovor, odnosno učestvovati u ovom projektu, što bi rezultiralo i dalje da smeće završava po šumama i riječnim koritima.
 
Takođe prisutni su konstatovali da odmah u startu treba pokrenuti širu akciju, te da nam pilot projekti nisu potrebni. Navedeno je da bi odvoz najbolje bilo riješiti u tri etape, prvo odvoz za stanovnike koji obuhvata magistralni put – do Likića, zatim kružni tok kroz Gornju Čečavu i od dvanaestog kilometra kroz Rečane do Cvijića.

Komisija je navela da će razmitriti zakonski okvir za uvođenje obaveznog odvoza smeća za sve građane, što bi po njihovom bilo najbolje rješenje. Do tada zagovornici dobrovoljnog pristanka spremaju listu mještana po zaseocima da bi dobili potpise od onih koji žele da samovoljno pristanu na bacanje smeća a oni koji ne potpišu neće snositi nikakve posledice.

 

Kao i svako pitanje pokrenuto na novu Čečave, i ovo je prihvaćeno na razne načine. Većina je navodno za odvoza  dali će tako biti pokazaće se kroz naredno vrijeme. Čečava bez smeća će biti onda kada zadnji mještatnin prihvati da smeće ne završava na ilegalnim mjestima.
Active Image
Zbog nesloge kontener u centru je izgledao kao ruglo

Prvobitni dogovor, koji su krajem prošle godine dogovorili pojedini mještani centra, da se doveze kontener u centar , je ubrzo propao nakon što je mjesna zajednica 3 puta platila odvoz u mjesec dana a ni marka navodno nije prikupljena od građana. Jedan odvoz kontenera košta 117 KM. Da nebi ostali bez kontenera, na inicijativu nekoliko građana kontener je premješten u zaseok Savkoviće vjerujući da će mještani ovo zaseoka postići dogovor oko redovnog odvoza.  

 

 

Active Image
Kontenrer se od 12. februara nalazi u zaseoku Savkovići

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.