Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Први случај заразе коронавирусом у Теслићу, под надзором домаћинства у Чечави

Штаб за ванредне ситуације за подручје општине Теслић одржао је данас конференцију за новинаре на којој је саопштено да је регистрован први случај позитиван на вирус корона у Теслићу, те да се ради о службеници Општинске управе Теслић која је радила у шалтер на пријему докумената.

Командант штаба за ванредне ситуације нагласио је да нема мјеста паници и да морамо поступати рационално.

„Особа која је позитивна на вирус корона је на мјерама изолације од тренутка када је показала прве симптоме, као и све особе које су са њом дошле у контакт“, рекао је Миличевић.

Он је додао да све мјере које су наложене од стране Републичког штаба за ванредне ситуације су већ предузете у Теслићу.

„Објективан је проблем несташица заштитних маски. Све количине које смо до сада добили су већ подијељене, што ће се наставити и у наредном периоду. Осим што је подијељена прва интервентна количина маски за све оне у службама које се баве спровођењем превентивних мјера, количина маски која је стигла јутрос, укупно око хиљаду, дијели се свима онима који чекају у редовима пред трговинама, банкама, банкоматима, поштом итд. Све маске које смо дијелили и дијелимо су из донација, а количине које ћемо купити су у процесу набавке. Осим за људе који чекају у редовима на јавним површинама, маске ће се дијелити и на за то одређеним пунктовима,“ рекао је Миличевић.

Др Стојан Смиљанић, специјалиста епидемиолог нагласио је да у је Теслићу тренутно под надзором 623 лица која су дошла из иностранства и да се сваки дан прати њихово здравствено стање.

“Плашили смо се чињенице да ће нам први позитиван пацијент бити везан за Бањалуку и то се и десило. Трагом епидемиолошке анкете коју смо обавили код пацијенткиње којој је потврђен вирус корона, дошли смо до податка да је она у породици имала особу која је прије ње имала респираторне тегобе, а та особа која живи са њом је имала контакт са особом која 07. марта била на забави у Јова бару гдје је фактички кренуло највише позитивних на вирус корона у РС. Данас смо добили налаз да је особа која је службеница у Општини Теслић позитивна на вирус корона. Уз њу је тестирана и пацијеткиња која је имала тегобе између 09. и 12. марта која је такође са подручја општине Теслић и која је била у Јова бару 07. марта. Њен налаз је негативан, што не значи да приликом поновног тестирања неће бити позитиван,” рекао је др Смиљанић

Он је додао да је особа која је позитивна и још двије које су везане за ову инфекцију су од четвртка у изолацији, као и све остале особе које су под мјерама надзора надлежних служби.

“Чекали смо тест мало дуже јер има проблема са недостатком тестова у читавој Републици Српској. Генерално имамо једну позитивну особу, а трагом епидемиолошке анкете можемо да кажемо да и двије особе које су из контакта су вјероватно позитивне,” истакао је др Смиљанић.

Смиљанић је појаснио да с обзиром да епидемиолошки мора постојати мало дужи контакт, нису велики изгледи да је неко од странака могао да “покупи” вирус.

„Препорука је Института да запослене у Општинској управи све ставимо под здравствени надзор. Особа позитивна на вирус корона је стабилног здравственог стања,” рекао је Смиљанић.

Незванично сазнајемо да је због контакта са зараженом службеницом Општинске управе, под мјере здравственог надзора стављено и неколико домаћинстава у Чечави.

Још једном позивамо све мјештане да се придржавају упута Општинског штаба за ванредне ситуације и да воде рачуна о свим мјерама за спречавање ширења вируса.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.