Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

U toku testiranje TE – dim prekrio Čečavu

U Termoelektrani “Stanari” u toku je testiranje različitih podsistema, uključujući i test kotla u radnom režimu, gdje se krajem godine očekuje proizvodnja prvih kilovat-časova električne energije. Prvi dim iz termoelektrane se nadvio nad Čečavom i zabrinuo mještane, koji se plaše da će osjetiti posljedice po zravlje kada elektrana počne sa radom.

U EFT-u navode da radovi na izgradnji termoelektrane teku po planu, te da se u decembru očekuje prva sinhronizacija na elektro mreži.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane “Stanari” sa kineskom firmom “Dongfang elektrik korporejšn”, za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Termoelektrana “Stanari” biće kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 gigavat-časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,3 miliona tona.

Po završetku izgradnje, Termoelektrana će zapošljavati oko 850 radnika. To će biti prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.

Pod nazivom “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 560.000.000. evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

Foto: Nedeljko Milašinović

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.