Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Autoput Banja Luka-Doboj do kraja 2011. godine

Direktor projekata za jugoistočnu Evropu austrijske kompanije "Štrabag" Rudolf Kraf rekao je da očekuje da će gradnja autoputa Banja Luka – Doboj biti završena u planiranom roku, iako radovi najvjerovatnije neće početi u toku ove godine.

Izgradnja autoputa Banja Luka – Doboj, u dužini od 72 kilometra, trebalo bi da bude završena do 2011. godine. Kraf je, poslije jučerašnjeg sastanka u Banjoj Luci sa premijerom Srpske Miloradom Dodikom i ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem, kazao da je "Štrabag" na dobrom putu da na vrijeme obezbijedi novac za sprovođenje ovog projekta.

 

 

Dodao je da je "Štrabag" zainteresovan i za gradnju autoputa na koridoru 5C koji prolazi kroz RS.

Dodik je izjavio da će do polovine ove godine biti riješeni imovinsko-pravni odnosi u 2.800 slučajeva, čime će biti omogućeno da u avgustu ili septembru počnu pripreme za izgradnju trase autoputa Banja Luka – Doboj.

 

– Očekujemo da će u septembru početi pripremni radovi na izgradnji tog autoputa i do tada treba da uradimo još niz poslova koji se odnose na dogovor o međusobnim pravima i obavezama – rekao je Dodik.

Kraf je napomenuo da je većina najvažnijih stvari riješena i da nema smetnji za realizaciju ovog projekta.

– Osim nekih manjih tehničkih i zakonodavnih pitanja, sve se realizuje prema planu i sigurno je da ćemo uspjeti da ispoštujemo dogovoreno – naglasio je Kraf.

Dodik je rekao da je institut iz Zagreba trebalo da do marta ove godine završi izvedbeni projekat autoputa Banja Luka -Doboj.

 

– S tim se malo kasni, ali očekujemo da će i to biti ubrzo riješeno – rekao je Dodik i dodao da "Štrabag" ne želi da započne izgradnju trase dok ne budu riješeni svi imovinsko-pravni problemi.

Naglasio je da je sa predstavnicima "Štrabaga" razgovarao i o osnivanju nove zajedničke korporacije radi obezbjeđenja prolaznosti kod međunarodnih finansijskih institucija.

– Predstavnici "Štrabaga" i dalje garantuju da će projekat realizovati po utvrđenom planu – kazao je Dodik.

 

Čubrilović je kazao da je stav Vlade RS da u preduzeću "Autoputevi RS", zaduženom za ove projekte, a koje je zajednički osnovano sa "Štrabagom", zadrži učešće od 10 odsto i pravo odlučivanja u svim važnijim pitanjima.

– Razgovaramo i o varijantama obezbjeđenja novca potrebnog za realizaciju ovog projekta – kazao je Čubrilović.

Ugovor o dodjeljivanju koncesije za gradnju mreže autoputeva u RS, vrijedan 2,9 milijardi evra, predstavnici Vlade RS i "Štrabaga" potpisali su u novembru prošle godine u Banjoj Luci.

 

"Boska"

 

Dodik je kazao da će danas u Banjoj Luci razgovarati sa predstavnicima konzorcijuma "Delta-Zekstra" u vezi sa daljim tokom privatizacije banjolučke Robne kuće "Boska".

– Naš prioritet su radnici "Boske" i oni imaju alternativu koja podrazumijeva raniji dogovor sa Vladom RS. Možda to nije najbolje rješenje za radnike, ali im omogućava da riješe svoje probleme koji se odnose na prethodna primanja i povezivanje radnog staža – istakao je Dodik.

U čitavoj priči, kaže Dodik, nije problem konzorcijum "Delta-Zekstra" već činjenica da je u prethodnom periodu prodat donji dio "Boske" koji je najproduktivniji, pa predstavnici "Delte" pokušavaju da postignu dogovor sa njihovim vlasnicima.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.