Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Grad bez centralne toplane

Teslić nema centralnu toplanu i zagrijavanje više od 1700 stanova, koliko ih je u gradu, predstavlja veliki problem u zimskom periodu.
Stanovi se uglavnom zagrijevaju pećima na čvrsto gorivo, a do ogreva se teško dolazi jer se za kubni metar ogrevnog drveta mora izdvojiti i do 70 KM, plus troškovi rezanja, cijepanja i unošenja u podrum, što tu cijenu povećava za trećinu.

 Problem predstavlja i unošenje ogreva u stanove, posebno starima i bolesnima, s obzirom da nijedna zgrada u Tesliću nema lift.
Presjednik teslićkog Udruženja penzionera "Penzioner" Miroslav Gotovac kaže da je ovo udruženje omogućilo svim svojim članovima da nabave ogrev na više mjesečnih rata i da je taj posao uspješno proveden još u septembru prošle godine.
U drugom teslićkom Udruženju penzionera omogućena je pozajmica novca za nabavku ogreva, koju su mogli da koriste samo članovi kase uzajamne pomoći koji su proteklih mjeseci ili godina ulagali u ovu kasu.
Presjednik ovog udruženja Đorđo Stanković kaže da se pozajmica može dobiti na 10 mjesečnih rata, koje ne mogu prelaziti više od četvrtina penzije, te da je ljudi najviše koriste za liječenje i nabavku ogreva.
Izgradnja gradske toplane u Tesliću kojom bi bili riješeni ovi problemi je projekat koji se u ovoj lokalnoj sredini decenijama zagovara, ali za sada nema konkretnih rezultata.
Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove Dragiša Kovačević kaže da se trenutno radi studija izvodljivosti ovog projekta, za šta je zadužen Mašinski fakultet u Banjaluci.
Kovačević ističe da bi to bila investicija od oko 12.000.000 KM i da bi za njenu realizaciju bio potreban donator ili partnerska grupa, jer opština nije u mogućnosti da posao sama izvede.
"Trebalo bi prekopati cijeli grad i to sve ponovo urediti, i samo to bi koštalo oko 2.000.000 KM. Nakon toga bi svako domaćinstvo moralo da obezbijedi više od 5.000 KM za priključak na mrežu, što u ovom vremenu većina naših građana nije u mogućnosti", tvrdi Kovačević.
Prema njegovim riječima, problem bi nakon toga bilo i plaćanje usluge grijanja, koja nije nimalo jeftina.
"Kada se sve to uzme u obzir, teško je očekivati da će ovaj projekat u Tesliću krenuti u skorije vrijeme", zaključuje Kovačević.
Do tada će se svako snalaziti kako zna i umije, a najtoplije će biti švercerima koji svakodnevno kruže kamiončićima i nude ogrev građanima po paprenim cijenama, dok će komunalna policija i dalje upozoravati da budu uklonjena naslagana drva sa trotoara i zelenih površina.

 

 

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.