Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Industrijskim zonama do investicija

Opština Teslić namjerava da pristupi formiranju industrijskih zona i uređenju postojećih radi privlačenja stranog i kapitala domaćih privrednika. Načelnik opštine Teslić Savo Kasapović rekao je Srni da je za razvoj privrede i poljoprivrede iz opštinske kase izdvojeno pola miliona maraka, ali da se novim industrijskim zonama pokušava privući dodatni kapital i zaposliti stanovništvo. Prostornim planom opštine, osim postojećih, planirano je formiranje zona "Lanara" i "Ružević".

 

Skupština opštine Teslić na zadnjem skupštinskom zasjedanju donijela je odluku o pristupanju izradi studije izvodljivosti uređenja industrijske zone "Lanara" na površini od 13 hektara, što je i predviđeno prostornim planom.
 Studija bi trebalo da pokaže model koji će biti najprihvatljiviji za opštinu Teslić – davanje pod zakup, prodaja zemljišta ili neka treća opcija.
Odbornici su se saglasili da u narednom periodu bude provedena javna nabavka radi izbora najpovoljnije stručne ustanove kojoj će biti povjerena izrada studije, po čijem završetku će opština Teslić urediti zonu koja bi bila ponuđena investitorima na korištenje.
 Načelnik Kasapović nada se da će sve ubrzo biti završeno kako bi se pristupilo usvajanju programa i određivanju cijene kvadrata zemljišta. "Opština će učiniti sve da završi potrebnu infrastrukturu u toj industrijskoj zoni", ističe teslićki načelnik.
Na prostoru opštine već postoje jedna uređena i jedna mini braunfild zona. U industrijskoj zoni "Žarkovina" ima nekoliko privrednih subjekata u kojima je zaposleno više od 700 radnika, dok je braunfild zona smještena u krugu Drvne industrije "Borja" u užem gradskom području.
Braunfild zonu u krugu "Borja" opština Teslić je dobila od Vlade Republike Srpske. U narednom periodu trebalo bi da bude uređena i da na prostoru od pet hektara površine budu izgrađene nove proizvodne hale. Planirano je da se zainteresovanim subjektima ponude i objekti bivše drvne industrije na korištenje.
 "Dio objekata je iznajmljen privrednicima po veoma povoljnim uslovima i na taj način smo im izašli u susret", rekao je Kasapović i dodao da cijena metra kvadratnog korisne površine sa PDV-om ne prelazi jednu i po marku.
Stvaranje i razvoj preduzetničke infrastrukture, te opremanje i uređenje industrijskih zona predviđeno je Strategijom razvoja opštine Teslić za period 2010 – 2015. godina i Strategijom razvoja malih i srednjih preduzeća za isti period.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.