Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Interviju sa načelnikom

Prošlo je već deset mjeseci kako ste na funkciji načelnika opštine Teslić. Koji su aktuelni problemi s kojima se suočava opština Teslić?
KASAPOVIĆ: Problema je mnogo, ali pokušaću da istaknem najvažnije i najkrupnije probleme. Najveći problemi trenutno su budžetski deficit, koji je iskazan u vrijednosti od 5.700.000 KM za protekle periode, i slabo punjenje budžeta uslovljeno ekonomskom krizom koja je prisutna svuda u svijetu, pa tako i kod nas. Zbog toga smo bili prinuđeni da uđemo u rebalans budžeta. Značajno je istaći da je budžetski deficit uslovio da ovaj budžet i planovi za ovu godinu budu osiromašeni u investicionoj komponenti. Punjenje budžeta za prvih šest mjeseci bilo je oko 4.200.000 KM, što ne obezbijeđuje nikakve posebne investicione aktivnosti,tim prije što smo iz tih sredstava koje smo ubrali za prvih šest mjeseci značajan dio morali da usmjerimo i za pokriće deficita stvorenog u prethodnom .

 

Kako se preduzeća u opštini bore s ekonomsom krizom?
KASAPOVIĆ: Naša privreda, posebno drvna industrija, bila je naslonjena na izvoz. Pošto je recesija u zemljama zapadne Evrope, značajno su smanjene narudžbe kupaca koje smo imali i to se već danas značajno osjeća u preraćivačkim kapacitetima drvne industrije, a direktno se reflektuje i na šumarstvo. Šumsko gazdinstvo ima otežano funkcionisanje i poslovanje zbog otežanog plaćanja drvoprerađivača koji nisu u stanju da izmiruju svoje obaveze.
Dosta problema ima i u metalskoj industriji, koja je isto tako naslonjena na ekonomije zapadne Evrope. Ti problemi su nešto manje izraženi kod tekstilaca i obućara, normalno, onoliko kolika su moja saznanja o svemu tome. Treba istaći da ipak nijedan privredni kolektiv u dosadašnjem periodu nije zatvorio kapije, odnosno nije prekinuo proizvodnju, što znači da će izdržati i ja se nadam da ekonomska kriza neće bitno i dublje uticati na stanje privrednih kolektiva u opštini Teslić.


Koliki je socijalni pritisak na opštinu? Da li opština redovno izmiruje obaveze prema socijalnim kategorijama koje su oslonjene na budžet?
KASAPOVIĆ: Moram da kažem da je kada sam došao na mjesto načelnika bilo sedam neizmirenih rata prema Centru za socijalni rad, znači prema onim najsiromašnijim kategorijama koje primaju od 41 do 81 KM, što je zakonom regulisano. Takvih korisnika u Tesliću ima oko 450, što je mnogo. Treba istaći da smo izmirili sve obaveze iz prethodne godine i do sada smo s isplatama stigli do aprila, a vrlo brzo ćemo isplatiti i maj.
Očekujem da ćemo do kraja godine u potpunosti ispuniti obaveze prema tim socijalnim kategorijama. Normalno, situacija se usložnjava, određen broj kategorija sa socijalnim potrebama stalno raste i strašan je pritisak na budžet za jednokratne pomoći koje u datom momentu procjenjujemo da li nekome treba ili ne treba da damo. Uglavnom pomažemo gdje je najneophodnije, za kupovinu lijekova i za neke druge potrebe, i građanima opštine Teslić koji čak nisu registrovani kao neke kategorije kojima treba ta pomoć. Svaka kriza donosi veće potrebe u pogledu socijalnih pomoći i socijalnog zbrinjavanja i to je jedan od pritisaka na budžet opštine.


Kakvi su razvojni planovi i pored krize?
KASAPOVIĆ: Mi nismo odustali ni od jednog razvojnog plana. Ovoj opštini je mnogo toga nedostajalo. Prvo, nedostaje strategija razvoja opštine, kako bismo mogli da apliciramo za određena sredstva koja se nude putem fondova itd.
Ovoj opštini nedostaje urbanistički plan, nedostaje joj dugoročna strategija u pogledu planiranja poslovnih industrijskih zona i hoću da kažem da smo sve to pokrenuli i da smo donijeli odluke na Skupštini za izradu urbanističkog plana, da smo izabrali kuću koja nam radi urbanistički plan grada (Urbanistički zavod iz Banjaluke) i usklađuje ga s prostornim planom, da smo donijeli odluku o izradi strategije i aktivnom radu Komisija za izradu strategija uz pomoć OSCE-a. Nadam se da će u posljednjim mjesecima ove godine strategija ući u fazu javne rasprave, gdje će biti uključeni gotovo svi građani opštine Teslić, a da ćemo je u prvim mjesecima naredne godine usvojiti i imaćemo spreman dugoročan dokument koji će opredijeliti i u potpunosti usmjeriti strategiju razvoja opštine Teslić.
Sa druge strane, na određen način i u pogledu poslovnih industrijskih zona imamo izvjesna rješenja koja pokušavamo da razriješimo u sklopu kupovine Drvne industrije "Borja". Normalno, to zahtijeva i određene poteze i varijante koje bi trebalo da dogovorimo s Vladom RS, ali u svakom slučaju dio zemljišta u postojećoj Drvnoj industriji "Borja" će biti rezervisan i za razvoj na nivou opštine Teslić. Pokušavamo još da razriješimo neke površine koje su u blizini grada, koje imaju infrastrukturu kako bismo stvorili prostor za privredni razvoj opštine Teslić.


Šta je s infrastrukturnim projektima?
KASAPOVIĆ: Postojeći budžet ne obezbjeđuje komponentu iz koje bismo mogli da obezbijedimo razvoj infrastrukturnih projekata, a zbog toga smo donijeli odluku o kreditnom zaduženju kod Investiciono-razvojne banke, pa ćemo onda programski rješavati asfaltiranje dijela započete putne mreže. Pored toga, 2,5 miliona KM Vlada RS, odnosno Fond za razvoj RS, će nam obezbijediti za razvoj, odnosno za gradnju vodovoda u 15 zaselaka. To su uglavnom obezbijeđena sredstva i samo je pitanje kada će se ući u proceduru raspisivanja tendera i izbora izvođača. Projekti su gotovi, a radi se o sredstvima koja će završiti vodovode na potezu od dijela mjesne zajednice Banja Vrućica do mjesne zajednice Gornji Teslić. Pored toga, dio sredstava iz ove kreditne komponente preko Investiciono-razvojne banke biće utrošeno i za investiranje u kanalizaciju na potezu Gornji Teslić -Teslić, tako da bi se kanalizacionom mrežom povezala sva ova izbjeglička naselja, koja su uglavnom locirana na području mjesne zajednice Đulići.


Šta biste mogli poručiti građanima, šta mogu očekivati od vlasti u narednom periodu?
KASAPOVIĆ: Nešto specijalno do kraja godine vrlo je teško obećati. Mogu im obećati da ćemo učiniti sve da konsolidujemo budžet opštine nezavisno od toga koliki će nam biti prilivi u narednom periodu. Mogu im obećati da sigurno nećemo napraviti novi deficit, jer bi novi deficit dugoročno upropastio i učinio da ova opština za jedan duži period ne bi imala mogućnosti da nešto značajno investira i da popravi, poboljša stanje u infrastrukturi i da se bavi razvojnim projektima. To je jedan od osnovnih uslova za neko normalno funkcionisanje u narednom periodu, da se ne napravi novi deficit, odnosno da se razriješi prethodni deficit.
Već je na izmaku osmi mjesec, s obzirom na to da nam sredstva za koja smo donijeli odluke nisu još operativna, odnosno kada budemo tačno znali kada ćemo ih imati, onda možemo raspisivati određene tendere. Ulazi se u zimski period, ali će sigurno naredna godina sa stvaranjem svih ovih preduslova koje budemo stvorili ove godine, omogućiti da se u toku iduće godine realizuje mnogo investicija u Tesliću, i u putnoj mreži i vodovodu, kanalizaciji i još nekim drugim projektima, jer u jednom projektu će učestvovati GAP. Pokušaćemo da tražimo neke druge varijante da Teslić postane jedno ozbiljno gradilište.


Kakva je saradnja s lokalnim opštinama koje su u okruženju?
KASAPOVIĆ: Znate, malo imamo dodirnih tačaka u pogledu nekih zajedničkih razvojnih projekata sa drugim opštinama. Vjerovatno da imamo nekih bližih dodirnih tačaka, onda bi to bilo lakše i kvalitetnije rješavati. Ali, tako smo i geografski locirani, grad Teslić je negdje na periferiji opštine. Pokušava se uspostaviti jedan kontakt, odnosno uspostavlja se jedan kontakt s opštinom Tešanj u vezi s jednim zajedničkim interesom koji ima i opština Tešanj u pogledu vodosnadbijevanja.
Mi ćemo procenjivati da li opština Teslić, odnosno da li bi određene investicije na našem vodovodu, posebno proširenje kapaciteta filter stanice i primarnih vodovoda, omogućile bezbjednost, odnosno kvalitetno snadbijevanje opštine Teslić vodom. Istovremeno, višak kapaciteta koji bi se stvorio investiranjem u filter stanicu dati opštini Tešanj. Normalno, to bi bila jedna zajednička investicija i smatram da bi, ako bismo došli do rješenja, bilo korisno i za jednu i za drugu opštinu.


Na kraju šta poručujete građanima?
KASAPOVIĆ: Poručio bih da razumiju situaciju u kojoj se mi kao opština nalazimo s obzirom na veliki budžetski deficit, s obzirom na ekonomsku krizu koja je dovela do toga da nam se smanji priliv u budžetu i da im obećam da će trošenje budžetskih sredstava biti potpuno transparentno i da će sve socijalne kategorije, odnosno budžetski potrošači i pored ovakvog punjenja budžeta biti izmireni u toku ove godine, kao i podsticaj za poljoprivredu, koji čak ni u rebalansu budžeta nismo smanjivali. Uglavnom smo umanjivali sve stavke, umanjivali smo plate, smanjivali smo troškove itd., ali nismo smanjili sredstva koja su predviđena za podsticaj poljoprivrede.
Znači da će podsticaj biti isplaćen, da će biti isplaćene stipendije studentima, a mi trenutno stipendiramo oko 150 studenata. Da ćemo stvoriti sve preduslove da iduća godina bude investiciona i aktivna za opštinu Teslić, ali ne da pravimo deficit, već da gradimo iz sopstvenih sredstava koja obezbijedimo.

 

Kakva je saradnja s institucijama u RS i Vladom RS?
KASAPOVIĆ: Mogu reći da je saradnja s institucijama RS i Vladom veoma dobra, jer da nije dobra sigurno ne bismo realizovali pitanje "Borja". Mi se konsultujemo s Vladom RS u vezi sa svim potezima koje u ovom periodu činimo, pa i u vezi s razrješenjem pitanja budžeta i drugih pitanja koja su interesantna i koja se tiču opštine Teslić i Vlada pomaže koliko može.

 

Kako biste ocijenili političku situaciju u Tesliću?
KASAPOVIĆ: Što se tiče funkcionisanja Skupštine hoću da odam priznanje i poziciji i opoziciji. Trenutno poziciju u Skupštini, odnosno skupštinsku većinu, čini 19 odbornika. S obzirom na to da imamo Skupštinu koja broji 31 odbornika, znači 12 je u opoziciji.
Međutim, u mnogim stvarima, posebno u ovim kapitalnim odlukama, učestvovali su na jedan pozitivan odnos i stranke koje su u opoziciji i ja hoću da im odam priznanje. Smatram da je atmosfera u Skupštini, bez obzira na određena politička ubjeđenja ili neke različite političke stavove, vrlo korektna, vrlo mirna, čak bih rekao vrlo konstruktivna. I pozicija i opozicija djeluju konstruktivno, što nije bila situacija u nekim prethodnim periodima, jer je Teslić poznat kao opština gdje se na sjednicama Skupštine mogla čuti samo svađa i gdje su tenzije išle do tačke usijanja.
 
(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.