Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Irinej niški novi patrijarh

Episkopi Srpske pravoslavne crkve za novog srpskog patrijarha izabrali su Njegovo preosveštenstvo Irineja za novog patrijarha. Zvona na Sabornoj crkvi oglasila su se oko 14 časova i 20 minuta, što je označilo da je izabran 45. patrijarh.
Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej niški rekao je da je njegov izbor bila volja Božja i volja Svetog arhijerejskog sabora. "Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme", rekao je vladika Irinej neposredno po izboru. Novi patrijarh izabran je posle četiri kruga glasanja.

 
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški bili su trojica kandidata koji su danas dobili natpolovičnu većinu u prvom krugu izbora na zasedanju Sabora. Kovertu sa imenom patrijarha izvukao je arhimandrid Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj.
 
Episkop niški, Irinej Gavrilović, rođen je u selu Vidovica kod Čačka 1930. godine. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u  Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Pre 50 godina, u manastiru Rakovica, od njegove svetosti Patrijarha Germana primio je monaški čin i dobio ime Irinej. Nakon toga na Svetu Petku u crkvi Ružica ispod Kalemegdana rukopoložen je u čin jeromonaha. Posle postdiplomskih studija u Atini, postavljen je za upravnika monaške škole u manastiru Ostrog. Po povratku u Prizren postavljen je za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je ja vikarnog episkopa njegove svetosti patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog gde se nalazi 35 godina.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.