Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sanacija klizišta u Donjoj Vrućici

Na području teslićke opštine ranijih godina aktivirao se veliki broj klizišta i odrona zemljišta. Kako se u ranijem period nije ulagano ništa u njihovu sanaciju, a pored toga, "proradila" su i nova, stanje je postalo alarmantno.

Po riječima Vlade Jankovića, šefa službe Civilne zaštite u Tesliću klizišta su ugrozila nekoliko stambenih objekata , brojne pomoćne zgrade, a najveće štete su na infrastrukturnim objektima , putevima, vodovodima, voćnjacima i poljoprivrednom zemljištu. Janković, kaže da je najteže stanje u Donjoj Vrućici, Stenjaku, Donjem Ruževiću, Ukrinici, Jasenici, Boricama, Ugodnoviću i Gomjenici. Pričinjena šteta je velika, a za potpunu sanaciju i trajno osiguranje ugroženih područja potrebne su stotine hiljada maraka.

 

U  aktivnosti sanacije proteklih godina, skromnim sredstvima učestvovala je samo civilna zaštita. U prošloj godini za ove namjene izdvojena su sredstva ,za sanaciju klizišta  na nekim od lokalnih puteva, a za razliku od ranijih godina ovogodišnjim budžetom planirana su značajnija ulaganja za ove namjene. Prijedlogom Programa uređenja građevinskog zemljišta za 2010.godinu koji je usvojila teslićka Skupština opštine, iznos od  320.000 KM predviđen je za sanaciju klizišta na lokalnom putu Banja Vrućica – Teslić na lokaciji naselja Hrast Potok. Pored toga neophodno će biti izdvojiti sredstva za sanaciju klizišta koja su posljednje obimne kiše aktivirale na još nekim lokalitetima, posebno u Liplju i na lokalnom putu Teslić – Vitkovci u mjestu Žarkovina gdje je dio saobraćajnice sveden na rizični nužni prolaz. U teslićkoj lokalnoj upravi, kažu da su za stavljanje pod kontrolu većine teslićkih klizišta neophodna ogromna finansijska sredstva, te da će za rješavanje ovog problema biti potrebno dosta vremena. Ipak,pored svega nadaju se da će se iznaći mogućnost za sanaciju bar onih najaktivnijih klizišta.

 

(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.