Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Karta pravoslavnih vjerskih objekata opštine Prnjavor

 

Prnjavor je dobio kartu pravoslavnih vjerskih objekata zahvaljujući inicijativi Svetosavske omladinske zajednice u Prnjavoru i drugih pojedinaca.

Auto same karte je magistar kartografije Mladen Strugar koji je podsjetio da je grafičku obradu i pripremu karte radio Draško Vuković, dok je ilustracije radio slikar Ljubiša Ristić.

„Na ovoj karti prikazani su pravoslavni hramovi opštine Prnjavor, parohijske crkve, filijalne crkve i manastiri. Ova karta je izašla u izdanju Svetosavske omladinske zajednice ove godine i njena izrada trajala je četiri mjeseca. Najveći dio posla odnosio se na obilazak terena, snimanje svih hramova kao i pronalaženje literature,“ objasnio je Strugar.

 

Kartom su obuhvaćeni gotovo svi pravoslavni vjerski hramovi na području opštine Prnjavor, a među njima je i nekoliko najstarijih.

„Od najstariji pravoslavnih objekata možemo izdvojiti naravno manastir Stuplje za koji se ne zna baš tačno da li je iz XIII, XIV ili XV vijeka ali je jedan od najstarijih objekata, zatim drvena crkva Palačkovci, imamo crkvu Svetog Velikomučenika Georgija u Prnjavoru iz 1888. godine, potom imamo crkvu Uspenija Presvete Bogorodice u Donjim Vijačanima, takođe godinu dana iza ove naše prnjavorske, zatim crkvu svete trojice u Branešcima iz 1904.“ istakao je Stupar.

Pored ostalih starijih vjerskih objekata na području opštine, kartom su obuhvaćeni i mnogi drugi pravoslavni vjerski objekti u kojima se i danas služe svete liturgije.

Strugar je podsjetio i na ranije urađenu turističku kartu grada i mišljenja je da bi turistička i karta pravoslavnih vjerskih objekata trebalo zajedno da budu prikazivane u turističkim salonima kako bi prezentacija turističkih potencijala opštine bila što vjerodostojnija.

On je istakao da u budućnosti planira raditi i plan kartu Prnajvora, kartu manastira Republike Srpske, kao i manastira Banjalučke eparhije.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.