Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Novi grip stigao u RS

Dvadesetčetvorogodišnja Banjolučanka je poslije obavljenog brzog testa bila pozitivna na virus gripa H1N1, pa se sumnja da je oboljela od ove bolesti, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić.
Škrbić je juče na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da su od djevojke uzeti brisevi usta i grla i oni će biti predati institutu "Torlak", koji bi u roku od dva dana trebalo da potvrdi da li se radi o virusu H1N1. 

 

– Razloga za paniku nema. Djevojka je nakon što je utvrđeno da se radi o blažem obliku vraćena kući, ali je pod ljekarskom kontrolom. Pod kontrolom su majka, otac i sestra ove djevojke, ali oni za sada nemaju nikakvih simptoma ove bolesti – istakao je Škrbić.

 

Dodao je da je pacijentkinja imala blago povišenu temperaturu, kijavicu i sve ono što karakteriše početne simptome bilo kog gripa. Urađen je brzi test na ovaj virus, koji je bio pozitivan, a djevojka je 26. juna doputovala iz Južne Amerike, kazao je Škrbić.

Prema njegovim riječima, epidemiološke službe Doma zdravlja i Instituta za zaštitu zdravlja RS pregledale su i ostale članove njene porodice.

Škrbić je istakao da je postojala sumnja da je od novog gripa oboljela žena sa dvoje male djece, koja je došla iz Amerike.

 

– Jedno dijete i ona imali su simptome gripa, ali brzi test i kod majke i kod djeteta je bio negativan – istakao je Škrbić.

 

Škrbić je naglasio da je ovaj grip izuzetno blagog toka i da je smrtnost kod njega veoma mala, "čak manja nego kod sezonskog gripa".

 

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Amela Lolić pojasnila je da će poslije rezultata iz "Torlaka" biti potrebna i potvrda iz referentne laboratorije u Londonu, da bi se zvanično proglasio prvi slučaj gripa.

 

– Brzi testovi nisu potpuno pouzdani da bismo sada mogli da tvrdimo da se zaista radi o gripu – istakla je Lolićeva i dodala da u ovom trenutku nema potrebe za izolacijom potencijalnih oboljelih.

 

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za zaštitu zdravlja RS Janja Bojanić naglasila je da se svi koji su bili u kontaktu sa oboljelim stavljaju pod kontrolu od sedam do deset dana.

 

Ona je rekla da ne treba prilaziti mogućem oboljelom bliže od metar i po, dodavši da je virus veoma osjetljiv i da ga uništavaju sredstva za dezinfekciju, te da ne može dugo da opstane van organizma.

Simptomi novog gripa su povišena temperatura, kašalj, kijavica, malaksalost, umor, mučnina, povraćanje, glavobolja i bolovi u mišićima.

 

Dovoljno lijekova

 

Škrbić je istakao da bolnice u RS raspolažu dovoljnom količinom lijekova i testova i da mogu da se nose sa "prvim udarom" ovog virusa.

 

– Veoma je važno da ljudi ne uzimaju lijekove "na svoju ruku" jer neadekvatna i nepravilna upotreba može da napravi daleko veću štetu nego korist – naglasio je Škrbić.

 

On je dodao da će liječenje oboljelih, ako ih bude, biti besplatno, bez obzira na to da li imaju ili ne zdravstveno osiguranje.

 

(glassrpske)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.