Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одржана ракијада на Еко оази у Укриници

Такмичари / Фото: Неђо Сувајац

Јуче је на Еко оази у Укриници одржана ракијада. Већ сада традиционално на велики празник Материце, велики број људи се окупља на овом излетишту у Укриници. Дан прије, уочи предпоследње недеље пред Божић, група мјештана иде кроз село од куће до куће, пјева традиционалне пјесме и сакупља дарове, обичај у народу познат као „коледавци“. Овом приликом сакупљена храна се припрема на манифестацији „Ракијада“. Тако је јуче на менију била посна и мрсна храна, те кухано вино да загрије и побољша циркулацију. Све присутне забављали су уз изворну пјесму Зела и Игор. Наравно, и неколико врста ракије је било на дегустацији. Тако су на данашњој 10. Ракијади биле укупно 27. ракије, што је за 5 ракија више него лани. У такмичарском стању су: 9 шљиве, 10 јабуке и 8 крушке.

ПОБЈЕДНИЦИ ПО ВРСТАМА РАКИЈЕ:

ШЉИВА РАКИЈА

  1. Саво Пуљић – Горња Радња
  2. Зденко Продић – Чечава
  3. Милорад Нунић – Укриница

ЈАБУКОВА РАКИЈА

  1. Ристо Ковачевић – Горњи Теслић
  2. Недо Вајић – Бања Врућица 
  3. Стојан Нунић – Укриница

КРУШКА РАКИЈА

  1. Глигор Иванић – Растуша
  2. Душан Малешевић – Чечава 
  3. Остоја Топрек – Горња Радња

Најмлађи присутни данас у Еко оази су дочекали Дједа Мраза. Сунчано вријеме, снијега није било, тако да су ирваси имали проблема да довезу Дједа Мраза. Дјечица су тако чекајући и гледајући са које стране ће доћи угледали да се нешто преко њива црвени, то је био уморни Дједа Мраз који се тетурао са ноге на ногу. Умор и пјешачење нису га спријечили да подијели пакетиће дјечици, као и да награди најбоље у данашњим спортским такмичењима.

Домаћини се захваљују свим учесницима, донаторима: Туристичкој организацији општине Теслић на челу са Данијелом Петровићем (30 пакетића за дјецу и дио награда за најбољу ракију), микро-кредитној организацији МИ-Боспо (дио награда за најбољу ракију), МО СНСД Укриница (20 пакетића)  и осталим људима који својим радом и залагањем дају допринос у очувању традиције.

У наставку погледајте фото галерију. Ускоро видео.

Фото: Неђо Сувајац
Видео: Синиша Лазић

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.