Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Opštini Teslić za dugovanja i projekte 7,5 miliona KM

Milorad Dodik, premijer RS, juče je u okviru radne posjete delegacije Vlade RS opštini Teslić najavio da će toj opštini biti odobreno 7,5 miliona KM za dugovanja i razvojne projekte.

Kako je pojasnio, biće odobreno pet miliona KM kreditnih sredstava na dugoročnoj osnovi za restrukturiranje obaveza i dugovanja opštine, te 2,5 miliona KM donacije za izgradnju vodovoda u 15 mjesnih zajednica. 

"Akumulirani deficit budžeta opštine Teslić prelazi 10 miliona KM, što predstavlja problem funkcionisanju opštine. Naša obaveza je da pomognemo sanaciji takvog stanja. Zato smo se dogovorili da iz Investiciono-razvojne banke odobrimo pet miliona KM kreditnih sredstava na dugoročnoj osnovi i 2,5 miliona KM donacija", objasnio je Dodik.

 

Savo Kasapović, načelnik opštine Teslić, istakao je da će ta novčana sredstva značajno rasteretiti opštinu i omogućiti njeno bolje funkcionisanje. 

 

"Po mom dolasku na ovu funkciju više od polovine budžeta je bilo u dubiozi, jer su naslijeđene obaveze opštine oko šest miliona KM i to ozbiljno opterećava funkcionisanje budžeta i vitalnih funkcija u opštini Teslić", naglasio je Kasapović.  

Nakon razgovora sa predstavnicima opštine Dodik je istakao da je Vlada RS, kao najveći povjerilac u Drvnoj industriji "Borja", odlučna da uđe u proces kupovine tog preduzeća.

"Spremni smo da nakon kupovine pristupimo izradi poslovnog plana revitalizacije preduzeća 'Borja', što znači da ćemo iz naših resursa obezbijediti neophodna obrtna sredstva, a putem preduzeća 'Šume RS' neophodnu sirovinu, dok je na opštini da nakon toga obezbijedi adekvatan menadžment koji će imati potpunu odgovornost za jedan takav projekat", rekao je Dodik.

 

On je dodao da je značajan dio zemljišta koji nije funkcionalan, niti potreban preduzeću "Borja", potrebno ustupiti opštini, kako bi ona organizovala industrijsku zonu i na taj način ponudila svoje usluge zainteresovanim ulagačima.

"Mislim da su stvoreni uslovi da Vlada RS kupi tu drvnu industriju, ali napominjem da nismo spremni da dajemo veliki novac za to jer želimo da novac ulažemo u obnovu proizvodnje, a ne da saniramo tuđe propuste iz prošlosti", istakao je Dodik.

 

Govoreći o razvoju putne mreže u ovoj opštini, Dodik je naglasio da će Vlada RS zajedno s opštinom raditi na izgradnji lokalnih puteva u Tesliću, koji će biti stavljen kao prioritet, jer je u skoro cijeloj RS ta opština najmanje pokrivena asfaltom.

 

"Mi ćemo i u ovoj godini izvršiti rekonstrukciju gotovo svih magistralnih pravaca u opštini Teslić", naveo je Dodik.

Nakon razgovora sa privrednicima iz opštine Teslić Dodik je istakao da su oni ostvarili značajan uticaj na dosadašnje odluke Vlade, pogotovo u tekstilnoj i industriji obuće.

 

"Znamo da privrednici imaju probleme sa kreditima i bankma, zato smo sa načelnikom opštine razgovarali o mogućnosti da opština Teslić formira jedan garantni fond u iznosu do 500.000 KM, koji bi davao garancije za privredna preduzeća na zaduživanje kod poslovnih banaka", istakao je Dodik.

 

On je zajedno sa Radetom Ristovićem, ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS, juče u teslićkom naselju Rudnik podijelio rješenja i ključeve 26 stanova porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

 

"Podijelili smo ključeve za 19 porodica poginulih boraca i sedam porodica ratnih vojnih invalida, a Vlada RS će i ubuduće nastaviti realizaciju takvih projekata", rekao Ristović.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.