Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Položen kamen temeljac za prvi objekat u Stanarima

Milorad Dodik, premijer RS, i Vuk Hamović, predsjednik "EFT Groupa", položili su juče kamen temeljac za gradnju upravne zgrade površinskog kopa Raškovac, odnosno prvi objekat rudarsko-energetskog kompleksa Stanari kod Doboja.
 

"Izgradnja termoelektrane u Stanarima jedan je od najboljih projekata u RS. Vlada RS ima povjerenje u kompaniju 'EFT Group', koja će njenom gradnjom obezbijediti energiju", rekao je Dodik.

Dodao je da Vlada RS, otklanjajući sve tekuće probleme oko dokumentacije, podržava gradnju TE i oslobađa put investitorima.

 

Vuk Hamović je izrazio zadovoljstvo razvojem projekta i istakao da je riječ o ogromnom objektu i investicionoj vrijednost koja se približava iznosu od milijardu evra.

Radovi na budućoj lokaciji TE počeće u maju 2009. godine. U toku su pripreme za gradnju platoa, a kraj svih poslova očekuje se 2012. godine.

 

Stevan Lončar, direktor Rudnika i TE Stanari, kazao je da je tokom prethodne tri godine, od kada je "EFT Group" preuzeo rudnik, saniran površinski kop Raškovac, na kojem je prošle godine otkriveno 1.500.000 tona uglja, a iskopano više od 400.000 tona lignita.

 

"Pored toga, naši stalni potrošači 'Natron Hayat' Maglaj i 'Soda' iz Lukavca, kao i 'Gradska toplana' Doboj su preuzeli veće količine uglja nego što su bile prošlogodišnje, tako da se ove godine očekuje i veća proizvodnja uglja", kaže Lončar.

 

Buduća TE godišnje će proizvoditi 3.000 gigavat-sati električne energije, odnosno četvrtinu ukupne proizvodnje u BiH.

 

Na izgradnji objekta radiće 3.000 ljudi, a pored postojećih 400 rudara, nakon završetka gradnje biće zaposleno još nekoliko stotina radnika.

 

Postavljanjem kamena temeljca, te dodjelom priznanja radnicima, juče je proslavljen i Dan Rudnika Stanari.

 

Izvor: nezavisne.com 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.