Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Potpisan ugovor za izgradnju TE Stanari

 

 

 U Banjaluci je 25.02.2008. godine  potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Termoelektrane “Stanari”, vrednosti 1.350.000.000 KM.

Ugovor su potpisali ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Rajko Ubiparip i direktor “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” Stevan Lončar.

Predsednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je danas da je potpisivanje ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje “Termoelektrane Stanari” sa kompanijom EFT još jedan pokazatelj da Srpska stalno radi na privlačenju investicija.

 
“Očekujemo da EFT angažuje znatan broj ljudi tokom izgradnje termoelektrane, a i kasnije, da pojača energetski bilans, konkurentnost i ugled RS”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja ovog ugovora.

Direktor EFT-a Vuk Hamović rekao je da je ovo jedna od najvećih investicija u regionu i prva veća investicija u energetski sektor u poslednjih nekoliko decenija.

“Ona ne bila moguća da je ekonomska i investiciona klima u RS ne dozvoljava i ne motiviše, a mi smo jedan od najboljih, ali ne i jedini primer te klime”, rekao je Hamović.

Ministar privrede, energetike i razvoja RS Rajko Ubiparip rekao je da jednokratna koncesiona nagrada iznosi 3,7 miliona KM, a koncesiona naknada za korištenje 3,6 odsto godišnjeg prihoda ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje.

“Cenimo da će u Budžetu RS, kada se termoelektrana pusti u funkciju, prihod po osnovu koncesija iznositi 15 do 20 miliona KM, u zavisnosti od cene struje”, rekao je Ubiparip.

Odluku o dodieli koncesije za izgradnju i korištenje “Termoelektrane Stanari” kompaniji “EFT- Rudnik i Termoelektrana Stanari” DOO Stanari Vlada RS donela je 14. februara.

Time je prihvaćena samoinicijativna ponuda “EFT- Rudnik i Termoelektrana Stanari” za dodelu koncesije za izgradnju i korištenje termoelektrane instalisane snage oko 410 megavata kojom bi se obezbjedila godišnja proizvodnja oko 3.000 gigavat časova električne energije.

Investicija, čija je vrednost 1.350.000.000 KM, trebalo bi da bude okončana do kraja 2012. godine.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.