Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Preduslovi postoje za porodilište ali nedostaju kadrovi

Za ponovno otvaranje porodilišta u Tesliću stvoreni su zakonski preduslovi, ali nedostaju stručni kadrovi koji bi radili u ovoj ustanovi.

Teslićko porodilište zatvoreno je prije osam godina zbog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim nisu predviđena porodilišta u okviru domova zdravlja.

– Pojedina naselja teslićke opštine udaljena su od dobojskog porodilišta i do 80 kilometara i zato bi bilo neophodno učiniti sve da se ustanova, u kojoj se godišnje rađalo i do 500 beba, što prije otvori – kažu Teslićani.

Od 2002. godine, kada je prestalo sa radom traju intenzivne aktivnosti na ponovnom otvaranju ove ustanove.

Direktor teslićkog Doma zdravlja "Sveti Sava" Goran Grandić kaže da je zbog dodatnog pooštravanja uslova za pokretanja porodilišta, teško se može očekivati da bi ono moglo uskoro i da proradi.

Prilikom nedavne posjete teslićkom Domu zdravlja ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić rekao je da je Ministarstvo spremno da nabavi neophodnu opremu porodilištu, ali da bi se morala da obezbijedi najmanje tri stručna radnika koji moraju biti osposobljeni za najsloženije poslove u ovoj oblasti kao što je izvođenje carskog reza i slično.        

Osim toga, neophodan je anesteziolog i akušerska sestra.

Pomoć kod ponovnog otvaranja porodilišta obećao je i načelnik opštine Teslić koji je rekao da "opština neće biti posmatrač projekata koji će doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti građana".

 

(glaassrske)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.