Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Proizvodnja biološki ispravne hrane

U skladu sa Programom razvoja poljoprivrede na podrucju opstine Teslic 2007-2012, Odjeljenje za privredu i drustvene djelatnosti i Odsjek za razvoj opstine Teslic su u saradnji sa firmom „AB voce i povrce” iz Laktasa, poceli sa realizacijom programa proizvodnje bioloski ispravne hrane.
Tokom proljeća 13 poljoprivrednih proizvođača je potpisalo kooperantski ugovor sa pomenutom firmom i započelo sa proizvodnjom. Od strane firme „AB voće i povrće” je zagarantovan otkup proizvedenog povrća uz obavezu nabavke sadnog materijala. Tokom aprila proizvođači su zasnovali proizvodnju krompira na površini od 5 hektara. 

 

Active Image
Zasadi krompira
Tokom sezone predstavnici opštinske uprave su kao koordinatori projekta stalno nadzirali implementaciju. U dva navrata su predstavnici kuće koja je sertifikovala usjeve (Organska kontrola Sarajevo) posjetili zasade i dali dobre ocjene za učinjene aktivnosti. Već narednog mjeseca započinju aktivnosti na pripremi za narednu sezonu u kojoj će biti povećane ukupne površine. Očekuje se da će ukupan rod biti veći od 60 tona. Doprinos realizaciji projekta su dali i stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banja Luke i Instituta za krompir iz Stavangera (Norveška).
 
(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.