Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Proizvodnjom maline do novih radnih mjesta

Sredinom mjeseca juna u Sarajevu je potpisan ugovor o implementaciji projekta „Proizvodnjom maline do novih radnih mjesta”. Projekat će biti finansiran sredstvima Fondacije za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini koja je glavni finansijer projekta, finansijskim sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i Opštine Teslić.
Sam projekat je započet 15.06.2011. godine i prema planu aktivnosti, njegov završetak se očekuje do 15.01.2012. godine, a implementator projekta je Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Poljotes”.
 Glavni cilj projekta je povećanje kvaliteta života i smanjenje socijalne isključenosti najugroženijih kategorija stanovništva (povratnika, invalida i mladih nezaposlenih osoba) u ruralnim sredinama opštine Teslić kroz stvaranje novih radnih mjesta u oblasti proizvodnje maline.

 

Predloženim projektom je predviđeno da se stvori minimalno dvadeset radnih mjesta u domaćinstvima koja su u grupi ugroženih. To će se postići podizanjem minimalno deset zasada maline od po 2 dunuma koji donose godišnji prihod od 10.000 KM tj. gotovo dvije prosječne godišnje plate u privredi. Projekat će pored podizanja zasada obuhvatiti edukaciju korisnika o tehnologiji uzgoja maline i podizanje hladnjače za voće, koji će omogućiti ostvarivanje dobrih prinosa i čuvanje ploda koji se može prodati po dobroj cijeni i koji su preduslov uspješne proizvodnje.
 U projektu će učešće uzeti resorno ministarstvo, opština, Udruženje i sami korisnici. Ministarstvo će finansijski pomoći u izgradnji hladnjače, opština će pomoći kadrovski u provođenju projekta, finansiranjem nabavke sadnica i edukacije kao i obezbjeđenjem prostora za hladnjaču. Korisnici će pripremiti parcele i obezbijediti ostatak neophodnih radova. Udruženje će svoje stručnjake upotrijebiti u implementaciji, kao i opština (inženjeri poljoprivrede).
Ukupna vrijednost projekta iznosi 91.550KM od čega 52,400KM ili 57% izdvaja Fond za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede učestvuje sa 15.000KM, dok će Opština Teslić da učestvovati sa 24.150KM.
 Ovo je samo još jedan u nizu projekata koji se sprovodi u saradnjom Fonda za socijalno uključivanje Bosne i Hercegovine, Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti te Odsjeka za razvoj Administrativne službe opštine Teslić. Pored pomenutog tu se još mogu navesti projekat nabavke kombi vozila za Udruženje distrofičara opštine Teslić koji je realizovan tokom prošle godine i nabavka opreme za slijepa i slabovida lica opštine Teslić koji je u toku.

 

(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.