Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Puštena u rad hladnjača u Tesliću

Dana 22.12.2011. godine u Tesliću, u zgradi Geofona, direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, Ranka Ninković-Papić i načelnik opštine Teslić, Savo Kasapović svečano su otvorili hladnjaču za malinu, kapacitet 55 tona, koja je izgrađena u okviru projekta „Proizvodnjom maline do novih radnih mjesta", koji je finansirala Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i opština Teslić.

Aktivnosti na implementaciji projekta započele su 15.6.2011. godine, a podrazumijevale su dodjelu sadnog materijala, niz edukacija korisnika , kao i samu izgradnju hladnjače, a projekat je bio usmjeren ka seoskom stanovništvu iz kategorije povratnika, invalida, ženama i mladim nezaposlenim osobama u smislu jačanja njihove ekonomske osnove.

 

Ukupna vrijednost projekta je 91.550 KM od čega je Fondacija obezbijedila 52.400 KM, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS 15.000KM, učešće opštine Teslić 24.000KM i obezbjeđenje neophodnog prostora i sve prateće infrastrukture.

 

Prema riječima direktorice Fondacije za socijalno uključivanje u BiH Ranke Ninković-Papić, povod današnje posjete je realizacija jednog od projekata od ukupno 39 koliko ih je Fondacija podržala u Bosni i Hercegovini u protekle dvije godine. Ninković-Papićeva je dodala, da ukupna vrijednost projekata koji su usmjereni ka najugroženijim kategorijama, a što uključuje zapošljavanje i socijalno preduzetništvo kao i druge aktivnosti kroz koje su uključene socijalne kategorije. Do sada je oko 16.800 osoba bilo u svojstvu korisnika projekata koji su realizovani kroz partnerstvo sa domaćim institucijama u vrijednosti od oko 2.500.000KM. Ninković-Papićeva je istakla, da je značaj ovog projekta u činjenici, što kroz njega deset ljudi dobija posao, ne samo trenutno, nego dugoročno kroz započinjanje sopstvenog biznisa i oni predstavljaju direktne korisnike, dok je krug indirektnih korisnika mnogo širi.

 

„Naravno da ćemo nastaviti da podržavamo ovakve aktivnosti, i vidjećemo koliko slični projekti mogu kroz godinu-dvije da donesu, ne samo opštini Teslić, nego i regionu" – zaključila je Ninković-Papićeva.

 

Načelnik opštine Teslić, Savo Kasapović iskoristio je priliku da uputi riječi zahvalnosti direktorici Fondacije, podsjećajući da je ovo treći projekat koji se realizuje u saradnji sa Fondacijom na području opštine Teslić, dodajući da je njegov kvalitet prepoznalo i u skladu sa tim podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. „Deset novih radnih mjesta znači mnogo u periodu ekonomske krize i meni je veoma drago što na neki način kristališemo naše napore i ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju" – rekao je Kasapović i dodao, da sve ono što je posljednjih godina rađeno u pogledu podsticanja za razvoj voćarstva, povrtlarstva i uopšte poljoprivredne proizvodnje bi trebalo davati pozitivne rezultate narednih godina, a jedan od tih pozitivnih efekata jesu i ovakvi projekti.

Bitno je pomenuti da se iz budžeta opštine Teslić na godišnjem nivou u svrhu podsticaja u poljoprivredi i privredi izdvaja 500.000KM, od čega za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji otpada 350.000KM.

(opština Teslić)

 

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.