Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Selo decenijama zaostaje za gradom

U razvoj sela na prostoru opštine Teslić planirano je da u periodu 2012 – 2017. godina bude uloženo oko 28,5 miliona maraka.

Novac bi, kako je predviđeno Strategijom ruralnog razvoja opštine, uložili lokalna zajednica, ministarstva Republike Srpske, donatorske organizcije, te IPA fondovi.

Miodrag Lukić, predsjednik opštinske Komisije za planiranje ruralnog razvoja, ističe kako selo decenijama zaostaje za gradom i privredno i infrastrukturno zbog čega opada i broj stanovnika.

 

"Odlaskom velikog broja stanovnika sa sela u grad i izraženog procesa depopulacije, značajno su se smanjile razvojne mogućnosti sela. Najveći problem današnjeg seoskog stanovništva su nezaposlenost, loša infrastruktura i uopšteno lošiji životni uslovi u odnosu na grad", kaže Lukić, pozivajući se na istraživanje koje je provela Komisija.

Prema riječima Lukića, više od petine seoskog stanovništa namjerava da se odseli u grad, pa bi dalje napuštanje tih krajeva bilo pogubno za društvo. Tako bi, dodaje, došlo do nekontrolisane urbanizacije, daljeg neravnomjernog razvoja i na kraju bi sve to dovelo do siromaštva.

Kako bi se poboljšali ulovi života na selu, Strategija ruralnog razvoja predviđa da se u tu svrhu uloži 20,3 miliona KM. To je i najveći dio novca koji je planiran za realizaciju ovog dokumenta, budući da je riječ o veoma širokom prostoru koji zahtijeva velika ulaganja u infrastrukturu, prije svega u rješavanje problema vodosnabdijevanja i loših nekategorisanih puteva.

Gotovo šest miliona KM planirano je za poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede, a skoro milion KM za povećanje broja zaposlenih i prihoda domaćinstava putem diverzifikacije privrednih djelatnosti. U očuvanje prirodne sredine i racionalno gazdovanje njenim resursima planirano je da se uloži oko 1,3 miliona KM.

Lukić navodi da se novi egzodus stanovnika sa sela može spriječiti jedino povećanjem zaposlenosti i razvojem infrastrukture. Seosku infrastrukturu i javne usluge na tom području potrebno je, ističe, dovesti do nivoa koji ne zaostaje za gradskom sredinom.

"Misija budućeg razvoja sela treba da ide u pravcima intenziviranja i osavremenjavanja poljoprivredne proizvodnje, kao što su stočarstvo i voćarstvo, te razvoja djelatnosti koje se nadovezuju na ovu proizvodnju, a potom na distribuciju i plasman proizvoda na nova tržišta", smatra Lukić.

Ruralno područje opštine Teslić obuhvata površinu od 816,25 kilometara kvadratnih. Seoskim krajevima pripada 43 naselja od ukupno 58 koliko ih ima na području opštine.

Prema procjeni opštinskih nadležnih službi, na području opštine Teslić živi oko 52.000 stanovnika, od čega 25.000 u urbanom i 27.000 u ruralnom dijelu.

Poljoprivredno zemljište, prema podacima Republičke geodetske uprave, prostire se na 29.182 hektara, od čega je 25.958 hektara u privatnoj svojini. Više od 60 odsto prostora opštine je pod šumama, odnosno 50.924 hektara kojima gazduje Šumsko gazdinstvo "BORJA" Teslić.

Najzastupljenija je proizvodnja mlijeka, zatim slijede ovčarstvo i svinjogojstvo. Voćarska proizvodnja, zahvaljujući podršci resornog ministarstva i lokalne uprave posljednjih godina bilježi stalni rast. Najzastupljenija je proizvodnja jabuke, šljive i maline, a u porastu je proizvodnja oraha i lijeske.

U proizvodnji povrća dominira plastenička proizvodnja paradajza, krastavaca, paprike i salate uglavnom na prigradskom području i u dolini Male Usore, dok se u brdsko-planinskim krajevima proizvodi krompir.

Snažniji razvoj poljoprivrede usporavaju brojni problemi, među kojima se ističu nedovoljno stimulativan makroekonomski ambijent, loša infrastruktura, starenje aktivnog poljoprivrednog stanovništva, nedostatak krupne mehanizacije, neorganizovan otkup proizvedenih roba, nedostatak povoljnih kredita, usitnjenost parcela.

(opština Teslić)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.