Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sudija tražio od koleginice da mu bude treća žena

Bivša predsednica Suda za prekršaje u Tesliću Veselinka Popović optužila je predsednika Osnovnog suda u ovom gradu, gde je radila i kao dodatni sudija, Husejina

Šerbečića za mobing, neprofesionalno, nehumano i nasilničko ponašanje i upozorila da je zbog takvog odnosa predsednika suda obolela. Šerbečić je odbacio optužbu, ali je lekar Milan Miličević potvrdio da su, osim Popovićeve, još tri žene, koje rade ili su radile u ovom sudu, dolazile i žalile se na probleme u kontaktu sa Šerbečićem.

 
„Jednom me je pozvao u svoju kancelariju i počeo pričati o tome kako muslimani mogu imati četiri žene, a kasnije je tražio i da mu iznajmim jednu sobu u svojoj kući. Govorio je da bih mu ja bila treća žena, da njegova žena ne bi imala ništa protiv, jer je to dozvoljeno po njihovom zakonu. Rekao je kako zna da je moj muž u Italiji i nudeći me čokoladom i sokom, tražio da mu dam jednu sobu u mojoj kući. Rekla sam da nemam slobodnu sobu, da sa mnom žive deca. Znala sam da će mi nakon toga nešto nažao uraditi, jer se radi o sujetnoj osobi, koja, ako je neko odbije, odmah sprema osvetu”, kaže Popovićeva. Ona je upozorila da se Šerbečić na najgrublji način mešao u njen rad i pokušavao da utiče na presude, navodeći krivični predmet u kojem su bili optuženi bivši direktori „Borja”. „U tom periodu je svakodnevno dolazio u moju kancelariju i vršio pritisak kako bih donela osuđujuću presudu. Kad sam donela oslobađajuću presudu, Šerbečić se žalio Okružnom tužilaštvu u Doboju. Nakon te presude, koja se očigledno nije dopala predsedniku, počeli su sve češći i žešći napadi na mene”, tvrdi Popovićeva. Ističe da joj je Šerbečić rekao kako je niko u Tesliću ne voli, jer „nije fleksibilna u izricanju kazni”, poručujući joj kako treba da bude blaža i da „narodu ne treba uzimati pare iz džepa”. „Kad god bi me pozvao, čini mi se da mi je srce u grlo dolazilo. Jaka sam žena, ali priznajem da sam ga se plašila jer je svaki kontakt sa Šerbečićem bio novi stres za mene. Jednom prilikom sam čula kako je, navodno, u čajnoj kuhinji rekao da je on ‘aga u sudu’ i da ga svi moramo slušati. Imam osećaj da u sudu i dalje važe feudalni odnosi. Sećam se da sam jednom, zbog promaje u kancelariji, promenila raspored stolova. Šerbečić je ubrzo došao u kancelariju i rekao da bez njegovog odobrenja više ne smem razmeštati stolove”, priča Popovićeva.
S druge strane, Šerbečić tvrdi kako nije tačno da je od Popovićeve tražio da mu bude treća žena, dodajući kako njih dvoje „nikad na taj način nisu razgovarali”. „Nismo razgovarali na taj način, jer to sudija nikada nije dozvoljavala. Nije bilo prostora za bilo kakve šale. S njom se ne šali, jer je ona takav profil. U ovom sudu vladaju red i rad, a Popovićevoj je 28. februara istekao mandat jer je bila imenovana za dodatnog sudiju”, objašnjava Šerbedžić. On je demantovao tvrdnje da se mešao u rad sudije Veselinke Popović, ali priznaje da je bio iznenađen oslobađajućom presudom u predmetu u kojem su optužena četiri direktora „Borja”. „Stavlja se mrlja na ogroman rezultat koji je postignut. Osnovni sud u Tesliću je jedan od najbolje organizovanih sudova u RS i BiH”, naglašava Šerbečić.

Zbog stresa na psihijatriju

„Zdravlje mi je narušeno zbog svakodnevnih stresova na poslu i klasičnog mobinga, a protiv Šerbečića sam, posle niza psihičkih trauma, podnela i krivičnu prijavu zbog zlostavljanja, ali je Okružno tužilaštvo u Bijeljini odlučilo da se ne sprovodi istraga jer, kako su naveli, nema dokaza da je počinjeno delo. Razbolela sam se i otišla na bolovanje, a on je i dalje telefonom zvao i tražio da dođem kod njega u sud. Tresla sam se kada on nazove. Ne dao Bog nikome da to doživi. Na kraju sam završila u Klinici za psihijatriju u Banjaluci, gde je ustanovljeno da se radi o depresivnom poremećaju kao reakciji na stres”, kaže Veselinka Popović.

 

Miličević: Još tri žene su se žalile

Porodični lekar Veselinke Popović dr Milan Miličević iz teslićkog Doma zdravlja potvrdio je da mu je u toku radnog vremena dva ili tri puta Popovićeva dolazila u visokostresnom stanju nakon sukoba sa predsednikom suda. „Bila je uplakana i uplašena i mi smo joj dali prvu medicinsku pomoć. Još tri žene, koje rade ili su radile u Osnovnom sudu, koje su kod mene registrovane, dolazile su i žalile se na probleme u kontaktu sa predsednikom suda i tvrdile da ih je verbalno maltretirao. Te žene su pričale istu priču. Kad je u pitanju gospođa Popović, stvari su eskalirale i ona je odlučila da progovori, a ostale žene se verovatno plaše. Mali je ovo grad”, kaže Miličević.

 

 (blic)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.