Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

U Tesliću otvorena izložba manastira dobojskog kraja

23. januara u galeriji Srpskog prosvjetnog kulturnog društva “Prosvjeta“ iz Teslića otvorena je izložba manastira dobojskog kraja. Izložbenu postavku čine makete srednjovjekovnih manastira Ozren, Liplje, Vozuća i Udrim praćene obiljem fotografija i pisanih materijala.
Ovaj kulturni događaj je, zapravo, rezultat tematskog rada Muzeja u Doboju završenog 2004. godine. Viši kustos-istoričar ovog muzeja Milka Ćosić je pojasnila da izložba oslikava istorijsko-etnološki sadržaj sačinjen na osnovu materijala dobijenih od eparhija banjalučke i zvorničko-tuzlanske i mitropolije dabrobosanske. Njen cilj je, priča Ćosićeva, da se promoviše duhovna i kulturno-istorijska baština ali i ukaže javnosti na potrebu očuvanja ovih svetinja.

“Mi, kao kulturni djelatnici, zakonom smo obavezni da vodimo računa o zaštiti pokretne kulturno-istorijske baštine. Bez obzira na to, pokušali smo da kroz ovaj rad, dakle, kroz ovu izložbu, damo vlastiti doprinos očuvanju i ove vrste spomenika naše istorije i kulture. To je posebno značajno za manastir Vozuća koji je znatno oštećen i devastiran u posljednjem ratu i kojem uveliko prijeti sudbina manastira Udrim koji je odavno u ruševinama. Namjera nam je da skrenemo pažnju javnosti na potrebu pravne ali svake druge zaštite ovog kulturno-istorijskog dobra“, naglasila je Ćosićeva. 

 

Manastiri Ozren i Liplje u Republici Srpskoj te Vozuća i Udrim u Federaciji BiH nekada su skupa bili dio dobojske regije. Pored ove zajedničke osobine, sličnih su dimenzija i konstitucije, a po narodnom predanju svi su sagrađeni u doba Nemanjića, tačnije, u vrijeme kralja Dragutina. U kontekstu zajedničkih osobina stoji i činjenica da su sva četiri manastira bila oslikana ikonopisima i da su svi prvobitno bili posvećeni svetom Nikolaju. Međutim, spletom raznih istorisjkih okolnosti, danas je samo manastir Ozren posvećen ovom svetitelju. 

 

Načelnik opštine Teslić Savo Kasapović, koji je otvorio izložbu ocijenio je da postavka ima dosta zanimljivih i poučnih detalja te da kao takva doprinosi saznanju istorije i razvoju kulture na našim prostorima, dodajući da će izložba biti vrlo korisna, posebno u pogledu saznanja mnogima nepoznatih podataka kako o manastiru Liplje koji se nalazi na teritoriji opštine Teslić, tako i o ostala tri manastira. Stoga je izrazio uvjerenje da će izložene eksponate pogledati veliki broj teslićana te da će galerijski prostor SPKD “Prosvjeta“ i u buduće krasiti slične zbirke. 

 

Za oči teslićke javnosti izložbena postavka srednjovjekovnih manastira dobojskog kraja ostaje otvorena mjesec dana. U društvu Prosvjeta su istakli da se u narednom periodu može očekivati još sličnih projekata na polju stručnog rada, jer je uspostavljena kvalitetna saradnja sa Muzejom i Centrom za kulturu u Doboju koji imaju dosta toga da ponude.

 

(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.