Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kombi olakšao život

TESLIĆ – Život lica oboljelih od mišićne distrofije na području opštine Teslić promijenio se uveliko nakon formiranja udruženja prije tri godine. Od tada je, prema riječima direktorke opštinskog udruženja, Slavice Parežanin, urađeno mnogo toga na poboljšanju života ovih lica.

– Prije svega tu je kupovina kombi vozila, koje je nabavljeno 2011. godine. Ovaj projekat "Mobilnost i obrazovanje- put ka ravnopravnosti" podržala je opština Teslić, te Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i Centar za socijalni rad. Vozilo nam mnogo znači jer do sada nismo bili u mogućnosti da redovno obilazimo svoje članove koji su pretežno locirani u seoskim područjima – rekla je Parežaninova.

Udruženje trenutno okuplja 30 članova koji se bore za ostvarivanje svojih prava, što su djelimično i uspjeli.

 

– Uspjeli smo da obezbijedimo sredstva iz budžeta opštine Teslić, a trenutno smo angažovani na uklanjanju barijera u javnim ustanovama. Do sada je oko 70 odsto ustanova riješilo ovaj problem, a među onima koji to još nisu uradili nalazi se i Dom zdravlja gdje još ne postoji lift u zgradi zbog čega je dolazak kod porodičnog ljekara nemoguć – ističe Parežaninova i najavljuje skoro pokretanje projekta za izgradnju lifta u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Udruženje distrofičara opštine Teslić jeste nevladina organizacija koja se bavi zaštitom, promocijom i unapređenjem prava osoba oboljelih od mišićne distrofije.

– Područje opštine Teslić je izuzetno prostrano, preko 800  kvadratnih kilometara. Pojedini članovi udaljeni su preko 40 kilometara od grada, a od regionalnog sjedišta preko 75 kilometara. Zbog svega toga, ali i zbog prirode samog oboljenja koje veoma ograničava kretanje i aktivnosti oboljelih osoba, osnivanje udruženja se pokazala kao pun pogodak- ističe naša sagovornica.

Zahvaljujući opštini opremljene su prostorije udruženja, izgrađen je adekvatan  prilaz.

– Udruženje će i dalje nastaviti da se brine o zaštiti prava osoba s onesposobljenjem i da unapređuje kvalitet života svojih članova – rekla je direktorka.

U svojim nastojanjima udruženje želi da osobe oboljele od mišićne distrofije dobiju mogućnost na zaposlenje i školovanja, te aktivno učestvuju u donošenju i kreiranju odluka u zajednici.

Članovi ovog udruženja brinu se i za potrebe drugih. Tako su pomogli u realizaciji projekata "Pomoć slijepim i slabovidim Teslić u edukaciji i socijalizaciji" što je omogućilo da dvoje učenika pohađa školu sa svojim vršnjacima.

– Imamo jednog učenika u gimnaziji i jednog učenika u osnovnoj školi, a nabavljena je elektronska sveska, Brajev štampač i druga pomagala što im omogućuje normalan rad. Ova djeca su do sada pohađala nastavu u Derventi – kazala je Parežaninova.

(Fokus)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.