Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ugovor o izgradnji TE Stanari strateški važan za Srpsku

BANjALUKA, 20. JUNA (SRNA) – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ugovor o kreditiranju izgradnje termoelektrane Stanari, koji je danas potpisan u Banjaluci, strateški važan za Srpsku, jer u teškoj ekonomskoj situaciji donosi projekat vrijedan 550 miliona evra.

Dodik je rekao novinarima nakon potpisivanja ugovora da će kineski partneri graditi TE Stanari po sistemu "ključ u ruke", a izgradnja bi trebalo da traje 45 mjeseci od dana uplate prvog avansa, što se očekuje krajem avgusta, početkom septembra.

 

"Zahvalan sam energetskoj kompaniji `EFT` Grup što nije odustala od ovog projekta u ovim izazovnim vremenima i što investira u Srpsku, kao i Kineskoj razvojnoj banci i kineskoj Vladi koji su podržali projekat, na njihovom naporu da poboljšaju kapacitete iz oblasti energetike, ali i investiraju što je dokaz njihovih sposobnosti da mogu da ponude najbolje standarde koje traže Evropa i druge savremene tehnološke zemlje", dodao je Dodik.

On je istakao da su obezbjeđene građevinske i sve ostale potrebne dozvole koje omogućuju da se ovaj projekat nesmetano realizuje.

"Ovaj projekat je važan ne samo za nas, već za cijeli region, jer se pokazuje sposobnost da se investira u teškim uslovima ekonomske situacije koja je zahvatila prije svega zapadnu Evropu", dodao je Dodik i čestitao potpisnicima današnjih ugovora.

Predsjednik Dodik rekao je da je uvjeren da će predviđeni rokovi iz potpisanih ugovora biti ispoštovani, što će biti dokaz napora Srpske, kineskih partnera i kompanije EFT da zajedničkim snagama mogu da izgrade tehnološki izazovan projekat koji će sam po sebi biti projekat budućnosti.

U Banjaluci su danas potpisani ugovori između Vlade Republike Srpske, "Kineske razvojne banke" i energetske kompanije "EFT grupa" o kreditiranju projekta izgradnje Termoelektrane /TE/"Stanari", vrijednosti 350 miliona evra.

Kineska razvojna banka će EFT-u obezbijediti kredit od 350 miliona evra za izgradnju TE Stanari, koju će po sistemu "ključ u ruke" isporučiti kompanija "Dongfang Elestric Corporation" iz Kine.

Ukupna vrijednost projekta je 550 miliona evra, a osim izgradnje elektrane novac će biti uložen u povećanje kapaciteta rudnika Stanari.

TE Stanari biće najmoderniji energetski objekat izgrađen u BiH, a sa 300 megavata instalisane snage godišnje će proizvoditi 2000 gigavat časova električne energije u baznom režimu rada.

Puštanje u rad buduće termoelektrane planirano je za početak 2016. godine.

Po završetku izgradnje TE Stanari stalni posao će dobiti 250 ljudi, dok će u rudniku broj zaposlenih biti povećan na 600 sa sadašnjih 453 radnika.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.