Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ugovore potpisalo 16 lokalnih samouprava

Ugovore za sistem protivgrdane zaštite sa Javnim preduzećem "Protivgradna preventiva Republike Srpske" do sada je potpisalo 16 lokalnih samouprava u RS i Federaciji BiH, izjavio je Srni saradnik za odnose s javnošću ovog preduzeća Milenko Petrović.

On je dodao da ugovore nisu potpisale tri opštine – Doboj i Brod, dok su u toku razgovori sa opštinom Prijedor za rad 13 protivgradnih stanica.

"Na štete od grada najosjetljiviji je sjeverni dio RS i BiH – Prijedorsko i Lijevče polje, Posavina, dolina rijeke Bosne i Semberija, jer se na tom prostoru ostvaruje više od 90 odsto poljoprivredne proizvodnje", rekao je Petrović Srni.

On je istakao da organizovani i potpuno tehnički opremljen sistem protivgradne zaštite obezbjeđuje smanjenje šteta od grada za 50 do 60 odsto u odnosu na teritoriju na kojoj nema zaštite.

Prema njegovim riječima, poslovi protivgradnje zaštite obuhvataju prognoziranje, radarsko otkrivanje i praćenje olujnih oblaka, utvrđivanje njihove gradoopasnosti i djelovanje na njih, analiza i verifikacija efekata zaštite, razvoj, opremanje, izgradnja, dogradnja, investiciono-tehničko i redovno održavanje opreme i objekata sistema protivgradne zaštite.

Petrović je dodao da Vlada RS finansira sistem protivgradne zaštite sa 0,4 odsto budžetskih sredstava predviđenih za podsticaj poljoprivrede, opštine na osnovu ugovora izdvajaju 3.000 KM po protivgradnoj stanici, a pravna i fizička lica koja su vlasnici ili korisnici zemljišnih površina plaćaju 1,5 KM godišnje po hektaru obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Prema njegovim riječima, ugovore za protivgradnu zaštitu potpisale su opštine Bijeljina za 24 protivgradne stanice, Gradiška za 22, Grad Banjaluka i Prnjavor za po 17 stanica, Derventa za 13, Laktaši i Kozarska Dubica za po deset, Brčko distrikt za osam, Bartunac i Srbac za po šest, Modriča i Šamac po pet, Pelagićevo za tri i Donji Žabar za dvije, kao i federalna opština Gradačac za šest protivgradnih stanica.

"Protivgradna sezona svake godine počinje 15. aprila, kada se u 9.00 časova provjeravaju sve veze i saopšte meteorološke prognoze strijelcima na protivgradnim stanicama", dodao je Petrović.

SRNA

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.