Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ulaganje u prečistač otpadnih voda

Teslić bi ubrzo trebalo da dobije savremeni kolektor i prečistač otpadnih voda koji će građanima ove opštine olakšati život. Navedena investicija koštaće više od sedam miliona KM.

Prema riječima Save Kasapovića, načelnika opštine Teslić, tokom januara 2012. godine biće prezentovana studija izvodljivosti za kolektor i prečistač otpadnih voda koji radi konsultantska kuća "WYG international", koju je angažovala EU komisija.

– Prema prvim procjenama, projekat bi trebalo da košta oko 3,6 miliona evra, dok će se precizniji podaci znati nakon završetka pomenute studije. Od ukupnog iznosa, 50 odsto sredstava biće obezbjeđeno kreditom Evropske investicione banke, 30 odsto od donacija, dok će 20 odsto sredstava obezbijediti Opština Teslić – rekao je Kasapović.

 

Kaže da će projekat obuhvatiti cijelo gradsko područje i pojedina prigradska naselja, te će biti data mogućnost i ostalim prigradskim naseljima da se povežu na ovaj sistem kanalizacije.

– U prvoj fazi je predviđeno da prečistač koristi 15.000 stanovnika. Pored toga, realizacijom projekta biće obuhvaćena izgradnja prečišćivača otpadnih voda na lokaciji u Žarkovini što će u značajnoj mjeri doprinijeti manjem zagađenju rijeke Usore – naglasio je Kasapović.

Trenutno je kanalizacionom mrežom obuhvaćeno gradsko područje Teslića i mali dio prigradskih naselja. Prema podacima komunalnog preduzeća, priključeno je oko 3.700 subjekata, a u toku je izgradnja fekalnog kolektora za naselje Đulići na koji bi prema procjenama trebalo biti priključeno još oko pet hiljada stanovnika.

– Plan je da se naredne godine potpiše ugovor s Evropskom investicionom bankom o kreditiranju, nakon čega bi započeli radovi na izgradnji postrojenja. Bitno je pomenuti da je lokalna skupština donijela sve neophodne odluke oko realizacije ovog projekta, što uključuje i odluku o kreditnom zaduženju – kažu u Opštini.

(Fokus)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.