Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vlada kupuje DI Borja

Vlada RS će kupiti imovinu Drvne industrije "Borja" iz Teslića, koja se čak četiri godine nalazi u stečaju, s namjerom osnivanja novog preduzeća.

Vlada je tu odluku donijela na jučerašnjoj sjednici ocijenivši da je DI "Borja" nosilac razvoja lokalne zajednice i regije, a da dosadašnji tok stečajnog postupka nije dao očekivane rezultate.

Rade Rodić, pomoćnik ministra industrije RS, izjavio je da će Vlada dostaviti ponudu na javnom pozivu za prodaju imovine tog nekadašnjeg teslićkog giganta, ne želeći da otkriva njenu vrijednost.

"Cilj Vlade je oživljavanje proizvodnje u okviru postojeće djelatnosti preduzeća. 'Borja' je bila prepoznatljiva po svom programu i mi namjeravamo sistemski pristupiti faznom pokretanju proizvodnje i povratku na tržište", kazao je Rodić.

Milan Kovačević, stečajni upravnik u DI "Borja", kazao je da nije upoznat s planom Vlade za oživljavanje tog kapaciteta koji je s proizvodnjom prestao još 2003. godine, dvije godine prije pokretanja stečaja. Ističe da su proizvodni kapaciteti preduzeća očuvani i spremni da nastave s proizvodnjom, od pogona rezane građe do parketarnice i fabrike namještaja.

Kovačević podsjeća da su za kupovinu nekadašnjeg teslićkog giganta tokom stečajnog postupka bile zainteresovane kompanije "Balkan America", SIM i "Privredni preporod", u vlasništvu ruskog magnata Olega Burlakova, ali da s njima iz različitih razloga nije sklopljen konačni dogovor.

DI "Borja" je u stečaj ušla u martu 2005. godine pod teretom duga od 23 miliona KM. Preduzeće je u tom momentu zapošljavalo 630 radnika koji su potraživali oko dva miliona KM za neisplaćene plate i druge naknade.

Miladin Bogdanić, predsjednik Odbora povjerilaca DI "Borja" iz reda bivših radnika, kazao je da je umjereni optimista po pitanju planiranog oživljavanja proizvodnje u preduzeću.

"Sve zavisi od toga ko će konkretno upravljati preduzećem, a mi tu imamo loša iskustva, jer se država pokazala kao loš vlasnik dovodeći preduzeće do stečaja. Smatram da je Vlada propustila kolosalnu priliku da preduzeće prepusti Burlakovu koji bi bio značajan investitor", kazao je Bogdanić.

 

(nezavisne)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.