Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vraćanje ponosa prnjavorskim lipicanerima

BANJALUKA, PRNJAVOR – Nakon agonije duge više od dvije decenije, koja je posljednjih godinu i po dana kulminirala kroz izvršenje stečajnog postupka, jedina ergela lipicanera u BiH, prnjavorski „Vučijak“, bi trebalo da okrene novi list neke svjetlije budućnosti.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici prihvatila informaciju banjalučkog Okružnog privrednog suda kojom se zaključuje stečajni postupak u „Vučijaku“, te je pokrenula procedure registrovanja ergele kao svog javnog preduzeća, potvrdili su nam ovo iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Iako je Vlada RS prije pet godine platila 1,02 miliona KM za kupovinu poznate prnjavorske ergele lipicanera, u njeno vlasništvo nije ulazila zbog odranije neriješenog sudskog spora između preduzeća „Ratar“ i „Vučijaka“. Otezanje preuzimanja vlasništva u „Vučijaku“ je dovelo do toga da su neko vrijeme lipicaneri gladovali, radnici nisu dobijali plate, dok je dvadesetak starijih i prekobrojnih konja prodato na licitacijama. Ipak, konačnim razrješenjem imovinskog spora sa „Ratarom“ u korist „Vučijaka“ stvoreni su uslovi da ergela konačno pređe u državno vlasništvo.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS najavljuju da će „Vučijak“ uskoro postati ravnopravan član LIF-a, Svjetske organizacije udruženja lipicanskih ergela, odnosno da će raditi poput poznate ergele „Karađorđevo“ u Srbiji ili slovenačke „Lipice“, koje su takođe njeni članovi.

Miljan Erbez, pomoćnik ministra poljoprivrede, rekao je da će Ministarstvo svojim kapacitetima ubuduće promovisati ergelu kroz njenu multifunkcionalnost.

„‘Vučijak’ će biti vid mjesta za obrazovanje, a imaće turističku, ugostiteljsku, sportsku i medicinsku funkciju, pri čemu bi kod terapija naglasak stavili na pružanje vida terapije ljudima sa posebnim potrebama“, rekao je on i dodao da je za finansiranje ergele na godišnjem nivou potrebno oko 500.000 KM i da bi u perspektivi za ulaganje u nju bili zainteresovani i strani donatori.

Iz resornog ministarstva su potvrdili da se na ergeli „Vučijak“ u Prnjavoru uzgaja šest linija i 15 rodova lipicanera. Na ergeli se trenutno nalazi 135 lipicanera, od čega je njih 14 podmladak iz 2015. godine.

Dosta Baraković, doskorašnji stečajni upravnik u „Vučijaku“, rekla je da je stanje u ergeli sada daleko uređenije u odnosu na period od prije dvije ili tri godine.

„Konji su zbrinuti, imaju dovoljno dobre hrane, infrastruktura je djelimično uređena i stanje u njoj je značajno poboljšano“, rekla je ona.

Podsjetila je da je ergela „Vučijak“ prošla kroz težak period kada ju je gušila prekobrojnost grla.

„Ergela je projektovana za maksimalnih 80 grla, a u jednom trenutku ih je bilo 150. Tada je donesena odluka da se dio grla proda. Prodali smo njih dvadesetak, ali smo kasnije nabavili neophodnu novu ždrebad“, rekla je ona.

Barakovićeva je dodala da su obaveze prema radnicima ergele regulisane kroz program njene reorganizacije.

„U ‘Vučijaku’ je sada deset radnika. Oni su kao posljednju dobili februarsku platu, ali bi u narednih nekoliko dana trebalo da dobiju martovsku i aprilsku“, najavila je ona.

„Vučijak“ sljedeće godine slavi 70. rođendan

Ergelu lipicanera „Vučijak“ je s ciljem oplemenjivanja rasa u BiH 1946. osnovalo Ministarstva odbrane NR Jugoslavije.

Ime je dobila po istoimenom uzvišenju Vučijak, koje se nalazi sjeverno od Doboja, prema Prnjavoru, gdje se ergela i nalazi. „Vučijak“ je član svjetske federacije uzgajivača lipicanca, LIF, a sljedeće godine se navršava 70 godina postojanja ergele.

Inače, lipicaner je pasmina konja koja je zbog svog gracioznog izgleda, pogodnosti za dresuru, ali i radnih sposobnosti, veoma dobro prihvaćena kod svih slojeva društva. Danas ova pasmina konja predstavlja kulturne vrijednosti Evrope.

Izvor:Nezavisne

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.