Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Za poljoprivredne projekte u Tesliću 200. 000 KM

TESLIĆ – Vlada Republike Srpske i opština Teslić u ovoj godini realizovaće projekte u oblasti poljoprivrede u vrijednosti 200.000 maraka, od čega će iz republičkog budžeta biti uloženo 160.000 KM, izjavio je u Tesliću ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović.

Milovanović je rekao da je Vlada prošle godine na području ove opštine, po raznim osnovama iz resora ovog ministarstva, uložila više od 1.300.000 maraka u šta nije uračunato regresirano đubrivo i nafta.

On je tokom današnje posjete opštini Teslić razgovarao sa načelnikom opštine Savom Kasapovićem o mjerama koje bi trebalo preduzeti da bi se očuvao dostignuti nivo poljoprivredne proizvodnje i ubrzao njen dalji razvoj.

 

"Razgovarali smo o projektima iz oblasti poljoprivrede u ovoj godini koje će zajednički realizovati Vlada i opština Teslić. Vrijednost radova je oko 200.000 maraka od čega će Vlada uložiti 160.000 KM, a preostali dio opština Teslić", rekao je Milovanović ne precizirajući o kojim projektima je riječ.

Ministar Milovanović, koji je sa načelnikom Kasapovićem posjetio teslićko preduzeće koje se bavi preradom mlijeka i mesnih prerađevina "Natura Vita" u Blatnici, istakao je da je ovaj kolektiv, nakon određenih problema zbog  ekonomske krize, sada u dobrom stanju i da će Vlada pomoćitom preduzeću da kod plasmana robe poslovi ne trpe proceduralne probleme.

Milovanović je rekao da "Natura Vita" u ovoj godini ima potpisane ugovore u vrijednosti od 35 miliona maraka, te dodao da će taj iznos, kada se uzme u obzir hrvatsko tržište, na kraju godine sigurno biti veći.

Načelnik Kasapović napomenuo je da je iz opštinske kase tokom proteklih godina dosta izdvojeno za poljoprivredu, posebno stočarstvo, istakavši da je u Tesliću registrovano oko 120 manjih i većih farmi, koje čine pet i više grla.

"Prema informacijama Mljekare `Natura Vita`, ovaj kolektiv ima 2 500 kooperanata na području teslićke opštine i mi ćemo uložiti napore da se u narednom periodu poveća broj farmi i proizvodnja mlijeka", rekao je Kasapović i dodao da je u ovoj godini u opštinskom budžetu planirano 350.000 maraka za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.

Tehnički direktor "Natura Vite" Radislav Đurić rekao je da mljekari dnevno proizvede 85 000  litara mlijeka i da je ovogodišnji cilj povećanje dnevne proizvodnje na 120 000 litara.

On je istakao da je za hrvatsko tržište obezbijeđen plasman od 700.000 litara mlijeka mjesečno i da je u planu da uskoro krenu i drugi proizvodi.

Napomenuvši da se za 155 radnika i sve kooperante redovno izmiruju plate i obaveze, Đurić je naveo da je cilj samo da se poveća proizvodnja i da je svaka pomoć, sa bilo kog nivoa, dobro došla.

(SRNA/Nezavisne)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.