Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Михајло Гајић: Први школовани морнар из Чечаве

Михајло Гајић на свом првом официрском задатку / Фото: приватна архива

Михајло Гајић, рођен 15. децембра 2005. године у Добоју, исписао је ново поглавље у историји свог родног села Чечаве, постајући вјероватно први школовани морнар из овог краја. Његов, за ово поднебље несвакидашњи, образовни пут започео је у Копру, гдје је основну школу завршио с одличним успјехом. Средњу школу, смјер пловни техничар, похађао је у Пирану, у оквиру Поморске и електротехничке школе Пиран, гдје је такође блистао.

Захваљујући својим резултатима, Михајло је изабран за стипендисту Луке Копар, као један од 50 најбољих кандидата. Тренутно се налази на кадетском приправничком усавршавању на броду „Sea Caryatis“, гдје се обучава за официра палубе. Ово обучавање траје просјечно годину дана, а по његовом завршетку, Михајло ће морати положити испит пред државном комисијом Републике Словеније како би стекао статус официра палубе на било којем броду на свијету. Тимe ће отворити врата даљем напредовању према титули капетана брода.

Брод на којем Михајло тренутно плови је РО РО брод (Roll on/roll off), специјализован за превоз котрљајућег терета попут аутомобила и приколица. Брод је из луке Копар испловио јуче у 18:20 часова, а по плану би у луку у граду Тарагона у Шпанији требао стићи 4. септембра у 10:00 часова ујутро. Иначе, компанија за коју Михајло ради има линије које обухватају Кину, Нови Зеланд, Аустралију и Европу. Позиција брода се може пратити уживо преко линка: https://www.vesselfinder.com/?imo=9166625.

Поред своје љубави према мору, Михајло је велики заљубљеник у моторе и природу. Овај послушан и добар момак на којег су родитељи поносни, представља прави узор младима. Желимо му мирно море, повољан вјетар и сигуран повратак!

1 Коментар

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.