Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Jeftini traktori od utorka u RS

inistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS juče je sa beogradskom fabrikom IMT potpisalo ugovor o isporuci njihovih traktora poljoprivrednicima u RS po subvencionisanim cijenama, čime otpočinje realizacija Sporazuma o privrednoj saradnji RS i Srbije.

Ugovorom, koji su potpisali ministar poljoprivrede RS Radivoje Bratić i predsjednik Upravnog odbora IMT-a Radomir Beloševac, regulisana je isporuka 500 traktora u ovoj i 1.500 traktora u idućoj godini za zainteresovane farmere iz RS.

"Već u utorak, 14. jula, očekujemo prodaju prvih 20 do 25 traktora", najavio je Bratić.

On je istakao da će osnovna cijena traktora biti umanjena za 2.000 evra, od čega će po 1.000 evra subvencionisati vlade RS i Srbije. Napomenuo je da je korisnicima podsticaja Vlade RS obezbijeđen i dodatni popust koji za traktore snage do 40 kilovata iznosi 1.000 KM, a za one iznad 40 kilovata čak 5.000 KM.

 

Subvencionisane traktore, kako je rečeno, mogu naručiti registrovana poljoprivredna gazdinstva posredstvom ovlaštenih distributera IMT-a u RS, firmi "Agrocoop" iz Laktaša i "Jugometal" iz Bijeljine.

 

"Kredit za kupovinu traktora realizuje se na period od sedam godina uz kamatnu stopu od 4,5 odsto bez učešća", istakao je Bratić, navodeći da će Vlada RS do 14. jula izabrati poslovne banke preko kojih će to biti realizovano.

 

Beloševac je istakao da će najtraženiji model traktora IMT 1587 uz subvencije i popuste koštati 5.650 evra, odnosno oko 11.000 KM, što je, kako je ukazao, za 1.000 KM jeftinije nego za kupce u Srbiji.

 

Da bi bile spriječene zloupotrebe, kazao je Bratić, u saobraćajnu dozvolu će biti upisana zabrana prodaje traktora tri godine nakon njihove kupovine.

 

U Ministarstvu poljoprivrede RS ovaj aranžman ocijenili su dobrom mjerom Vlade koja će poljoprivrednicima omogućiti da po povoljnim uslovima zamijene svoju dotrajalu mehanizaciju.

 

"U zavisnosti od iskazanog interesa, ovakve ugovore ćemo sklopiti i sa srbijanskim proizvođačima motokultivatora i druge poljoprivredne mehanizacije", dodao je Bratić.

 

Sporazum, koji su potpredsjednici vlada RS i Srbije, Jasna Brkić i Mlađan Dinkić, potpisali 15. juna u Beogradu, predviđa i prodaju najmanje 300 automobila FIAT punto iz Kragujevca u RS, te prodaju namještaja i turističkih aranžmana iz RS u Srbiji, takođe po subvencionisanim cijenama. Građani RS će prema tom sporazumu moći kupiti punto po cijeni od 5.999 evra sa PDV-om. Pri tome će subvenciju od 1.000 evra plaćati Vlada RS, dok će subvenciju troškova transporta, osiguranja i garancija od 613 evra snositi Vlada Srbije. Punto, čija isporuka počinje od 1. septembra, moći će se kupiti na kredit sa subvencioniranom kamatom od 4,5 odsto i na otplatu od sedam godina.a

 

(nezavisne)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.