Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

U sljedeće dvije godine posao za 400 radnika

Vlada Republike Srpske kupila je Drvnu industriju "Borja" u Tesliću za 7.350.000 maraka sa namjerom da se preduzeće sačuva kao cjelina.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je juče u Tesliću da će se u naredna dva mjeseca već vidjeti prvi rezultati i ozbiljnost namjere Vlade RS prema ovom preduzeću.

Dodik je naveo da 50 odsto od iznosa koji je Vlada uplatila ide u budžet RS, a ostali dio radnicima i drugim povjeriocima.

 

– Na ovaj način uspjeli smo da spasimo kapacitet vrijedan nekoliko desetina miliona maraka. Biće aktivirane različite proizvodne linije i u naredne dvije do tri godine biće zaposleno oko 400 radnika – naveo je Dodik i dodao da pokretanje proizvodnje u "Borji" ima značaj ne samo za Teslić, već i za čitavu regiju.

 

Naglasio je da će postojeći zakupci jednog dijela objekata u krugu preduzeća nastaviti da rade i da će sa novom upravom preduzeća morati da se dogovore o načinu rada, istakavši da ta saradnja ne može da bude na uštrb funkcija koje će se razvijati u Drvnoj industriji "Borja".

 

– Opredijeljeni smo za to da iz Investiciono-razvojne banke RS uputimo pet miliona maraka da bi bila oformljena nova pilana, te da bi se dogradila furnirnica i sanirali objekti u krugu preduzeća – istakao je Dodik.

 

Dosadašnji stečajni upravnik Milan Kovačević prihvatio je da bude vršilac dužnosti direktora preduzeća.

Grupa ministara, sa premijerom na čelu, u prvih nekoliko mjeseci obavljaće kontrolu nad preduzećem.

 

– "Borja" smo na stečajnoj licitaciji kupili sa namjerom da sačuvamo kompaktnost preduzeća kao cjeline, a ne da je rasparčamo, jer je ovo preduzeće značajno ne samo za Teslić već za cijelu regiju. "Borja" je u cjelini stoprocentno vlasništvo Vlade RS i svakog drugog ponedjeljka u kabinetu premijera biće sastanak posvećen ovom preduzeću – naveo je Dodik.

Načelnik opštine Teslić Savo Kasapović rekao je da je ovakav potez Vlade RS od velikog značaja za ovu opštinu.

Osim premijera Dodika, u Tesliću su bili ministar finansija Aleksandar Džombić, ministar pravde Džerard Selman i ministar industrije, rudarstva i energetike Slobodan Puhalac.

 

Industrijska zona

 

Dodik je naveo da će Vlada, u saradnji sa lokalnim vlastima, kreirati regulacioni plan za dio neiskorišćenog zemljišta, čiji je vlasnik "Borja", te da će privesti namjeni industrijsku zonu, "koja će morati da zadovolji određene uslove imajući u vidu da je u pitanju centar grada".

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.