Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Twitter – novi globalni fenomen

Twiter funkcioniše poput blogova, s tom razlikom što ovde možete napisati post od maksimalno 140 karaktera, koji se prikazuju na stranici korisnika, ili se šalju ostalim registrovanim pretplaćenim korisnicima (koji se nazivaju „pratioci“).

witter se često naziva i SMS-om Interneta, zbog veličine poruka koje podržava, zbog čega je sadržaj moguće lako pratiti i na mobilnim telefonima.

Zanimljivo je da interakcija na Twitteru ne mora da bude uzajamna – ukoliko jedna osoba prati aktivnosti druge, ova ne mora da prati šta se piše na „tvitovima“ prve. Za razliku od Facebook sajta gde uvek imate uvid u to šta je neki od vaših prijatelja radio i kojoj se grupaciji priključio.

I Obama među „tviterovcima“

Twitter koriste „obični“ ljudi, poznate ličnosti, političari, vladine i nevladine organizacije, čak i američki predsednik Barak Obama.

Postoji dosta zanimljivih primera u kojima se može videti popularnost i korist ovog mikro-bloga. Englez Pol Smit je preko ovog popularnog mikro-bloga proputovao ceo svet za 30 dana, i sakupio oko 50.000 dolara koje je dao u dobrotvorne svrhe.

Policija u Milvokiju ga koristi kako bi razmenjivala informacije o kriminalcima, a nedavni neredi u Moldaviji (koji su najavljeni na ovom sajtu) nazvani su „Twitter revolucijom“.

Verovatno najpoznatiji „tviterovci“ su bračni par Demi Mur i Ešton Kučer, koji su svaki na svoj način obeležili „tvitovanje“ na ovom sajtu. Demi Mur je uspela da spase život jednoj ženi koja je pokušala da izvrši samoubistvi, dok je Kučer ušao u istoriju kao prvi korisnik koji je ostvario cifru od milion pratilaca, pretekavši CNN za oko 1.200 fanova.

Twitter se trenutno nalazi na trećam mestu po popularnosti (iza Facebook i MySpace sajtova), što je ipak veliki uspeh ako se zna da je osnovan tek 2006. godine.

Procena je da ovaj mikro-blog trenutno koristi oko 10 miliona ljudi, ali je to teško utvrditi pošto mu se pristupa sa različitih sajtova. Twitter je zamišljen kao nekomercijalan sajt, ali nedavno je Google izrazio želju da postane vlasnik ovog izuzetno popularnog sajta za društveno povezivanje.
Izvor:Mondo

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.