Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Danas je Nikoljdan

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju Svetog Nikolu Čudotvorca – Nikoljdan, zaštitnika putnika i moreplovaca. Pretpostavlja se da polovina pravoslavnih Srba slavi Svetog Nikolu.
U Čečavi Sv. NIkolu proslavljaju Majstorovići, Vukašinovići, Savkovići i Milietići

Svima koji slave želimo sretnu slavu! 

Sveti Nikola je rođen u Patari u Likiji kao jedinac bogatih i uglednih roditelja, koji su ga posvetili Bogu.

Duhovni život započeo je u manastiru Sveti Sion kod svog strica Svetog Nikolaja, episkopa patarskog. Poslije smrti roditelja, vođen čudesnim nebeskim glasom, krenuo je da propovjeda hrišćansku vjeru. Ubrzo je postao arhiepiskop mirlikijski, pa je u vrijeme progona hrišćana, krajem trećeg i početkom četvrtog vijeka, dospio u tamnicu, ali je i tamo nastavio da propovjeda.

Prisustvovao je Prvom vaseljenskom saboru 325. godine u Nikeji, gdje je u borbi za vjeru i istinu ošamario jednog jeretika, zbog čega je udaljen sa sabora.

Poslije čudesnog javljanja Presvete bogorodice i Isusa Hrista u snu nekolicini arhijereja, vraćen je na službu i Sabor. Još za života ljudi su ga prizivali u nevoljama, a on je svojom pojavom donosio utjehu i radost.

Sveti Nikola je u crkvenom kalendaru obilježen crvenim slovom i uvijek se proslavlja 19. decembra, u vrijeme Božićnog posta, pa slavska trpeza mora biti isključivo posna.

Nikoljdan je, uz Jovanjdan i Đurdjevdan, jedna od najrasprostranjenijih slava kod Srba. Ovom prazniku se posebno raduju djeca, koja uoči praznika ostave čizmicu u koju se potajno ostavljaju pokloni. Običaj potajnog ostavljanja poklona vezan je za život Svetog Nikole, jer on dobročinstva i milosrdja nikada nije činio javno.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.