Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Данас је Никољдан

Свети Отац Никола

Православни вјерници и Српска православна црква данас прослављају Светог Николу Чудотворца – Никољдан, заштитника путника и морепловаца. У Чечави Св. Николу прослављају Мајсторовићи, Вукашиновићи, Савковићи и Милетићи.

Свети Никола је рођен у Патари у Ликији као јединац богатих и угледних родитеља, који су га посветили Богу.
Духовни живот започео је у манастиру Свети Сион код свог стрица Светог Николаја, епископа патарског. Послије смрти родитеља, вођен чудесним небеским гласом, кренуо је да проповједа хришћанску вјеру. Убрзо је постао архиепископ мирликијски, па је у вријеме прогона хришћана, крајем трећег и почетком четвртог вијека, доспио у тамницу, али је и тамо наставио да проповједа.

Присуствовао је Првом васељенском сабору 325. године у Никеји, гдје је у борби за вјеру и истину ошамарио једног јеретика, због чега је удаљен са сабора.

Послије чудесног јављања Пресвете богородице и Исуса Христа у сну неколицини архијереја, враћен је на службу и Сабор. Још за живота људи су га призивали у невољама, а он је својом појавом доносио утјеху и радост.

Свети Никола је у црквеном календару обиљежен црвеним словом и увијек се прославља 19. децембра, у вријеме Божићног поста, па славска трпеза мора бити искључиво посна.

Никољдан је, уз Јовањдан и Ђурдјевдан, једна од најраспрострањенијих слава код Срба. Овом празнику се посебно радују дјеца, која уочи празника оставе чизмицу у коју се потајно остављају поклони. Обичај потајног остављања поклона везан је за живот Светог Николе, јер он доброчинства и милосрдја никада није чинио јавно.

Према предању се сматра да је свети Никола повратио вид Стефану Дечанском, те је стога овај српски краљ храм у ком су похрањене мошти светог Николе окитио сребром и слао богате прилоге за његову изградњу и опремање.

Свима који славе желимо сретну славу.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.