Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

До сада засађено 3.000 садница: У току пошумљавање пожаришта на подручју рејона Чечаве

Јаворова / Фото: Слободан Милетић

На подручју рејона Бијела Ријека у Чечави током редовног прољетног пошумљавања пожаришта биће засађано 12.900 садница бијелог бора, кажу из Шумског газдинства „Борја“.

Технолог за узгој и заштиту Радне јединице Чечава ШГ “Борја” Горан Ђекановић рекао је да је пошумљавање површине пожаришта од око 4,5 хектара почело прошле седмице и да је до сада засађено 3.000 садница.

Он је навео да се радницима ШГ “Борја” у овој акцији јуче прикључило око 30 волонтера теслићког Центра за младе.

На овој површини требало би, већ у току наредне седмице ангажовањем властите радне снаге, да завршимо са преосталим садницама

– рекао је Ђекановић.

Технички директор ШГ “Борја” Милија Божић појаснио је да је на овој локацији 2012. године усљед шумског пожара изгорјело више десетина хектара високе храстове шуме.

Он је појаснио да се пошумљавање површина на којима није могућа природна обнова реализује сваке године у јесењем и прољетном периоду и да је у текућој години план да се посади 107.000 садница.

Према његовим ријечима, пошумљавање врше радници ШГ “Борја”, а понекад се ангажују и ловци, док су се након дужег времена прикључили и млади волонтери.

Један од организатора и члан Центра за младе “Нуклеус” из Теслића Филип Спасојевић каже да се акцији одазвало око тридесетак волонтера од којих већина није имало претходно искуство у садњи, што није представљало проблем захваљујући подршци и савјетима радника Шумског газдинства.

Осамнаестогодишња Емилија Симаковић каже да јој је ово прво искуство у пошумљавању, да процес садње није тежак и да се акцији пошумљавања одазвала због бриге за природу.

Шумско газдинство “Борја” Теслић простире се на 52.160 хектара површине, од тога је под минама површина од око 3.630 хектара.

Под високим шумама је 38.954 хектара, друге шумске културе покривају 5.010 хектара, а изданичке шуме 5.917 хектара.

Годишњи сјечиви етат је између 103.000 и 110.000 метара кубних.

Извор: Српскаинфо

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.