Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

O Vaskršnjem postu

Piše Otac Dragan

Васкршњи (Часни или Велики пост) један је од четири вишедневна поста у Православној цркви који претходи највећем хришћанском празнику Васкрсењу Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

То је најстарији, најдужи и најстрожији пост у Православној цркви. Траје укупно седам недеља, заправо шест недеља плус једна Страсна недеља пред Васкрс посвећена голготи и страдњу Христовом, због тога се врло често овај пост назива и Св четрдесетница.

Пошто је Васкрс  покретни празник то  и почетак овога поста зависи од датума Васкрса. Ове године Васкршњи пост почиње 27 фебруара  и траје до 15 априла када је и Васкрс. 

 

Но и прије почетка самога поста постоје припремне недеље пред Часни пост а које увијек започињу недељом митара и фарисеја која је ове године била 5 фебруара. У току ових припремних недеља ми се и тјелесно и духовно припремамо за пост. Тјелесна припрема је у томе што су неке од ових недеља тзв. трапаве у којима су сриједа и петак разријешени од поста а што је означено у малом црквеном календару тачније на крају календара гдје је и написано када почиње који пост. Духовна припрема има за циљ да нам укаже на важност и смисао као и циљ поста а то да је пост вријеме молитве и покајања, праштања и помирења, одрицања и смирења као и чињења добрих дјела и умножавање милостиње према бједнима и сиромашнима нарочито у ова тешка времена пуна свакојаких искушења.

 

У посту свако од нас треба да преиспита самога себе и свој начин живота, своје гријехове да се у Светој тајни Исповијести искрено покаје и на тај начин очисти од гријеха сједини са Богом и задобије исцјељење и спасење своје душе и тијела.

 

Свима који желе и који су заинтересовани да о посту прочитају и нешто више препоручујемо књигу блаженопочившег патријарха Павла Пост и Причешће у Православној цркви.

 

Желимо свима да се искрено припреме за Часни пост као и срећан почетак поста и да у радости и весељу дочекамо свијетло Васкрсење Христово.

 
Управа парохије чечавске

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.