Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Stručnjaci sa Kembridža nastavili istraživanje

Rastušku pećinu, koja se nalazi dvadesetak kilometara od Teslića, po treći put posjetila je ekipa arheologa sa Univerziteta Kembridž, odsjek za arheologiju, na čelu sa dr Prestonom Miriklom (Preston Miracle).

Ovu pećinu karakteriše unutrašnjost tigrastog oblika šare što je svrstava među tri slične u Evropi. Osim Rastuške, tu su još pećina kod Vićence i još jedna nedaleko od Pariza.

 

Životopisno područje mjesne zajednice Rastuša, koje upotpunjuje istoimena pećina, iz godine u godinu pobuđuje sve veće interesovanje kako turista tako i naučnih radnika. 

Najveća istraživanja u pećini obavljena su 1990. godine kada su stručnjaci iz sarajevskog Zemaljskog muzeja pronašli mnogo eksponata: kosti pećinskog medvjeda, vuka, pa čak i kosti pračovjeka. 

Sve to je preneseno i odloženo u ovom muzeju, a tek prije nekoliko godina nastavljena su istraživanja. 

Tokom protekle dvije godine pećinu su posjetili stručnjaci sa Univerziteta Kembridž zajedno sa kolegama iz Narodnog muzeja iz Banjaluke i Zavodom za zaštitu spomenika i prirodnog naslijeđa. 

Profesor arheologije iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa LJubica Srdić rekla je da već treću godinu zaredom sarađuje sa Univerzitetom Kembridž na iskopavanju u pećini Rastuša, a sedmu godinu na projektima u koje su uključeni Zavod, te muzeji u Doboju, Gradiški, Banjaluci i Prijedoru. 

"Vrlo smo zadovoljni ovom saradnjom jer smo uspjeli otkriti dosta paloelitskih lokaliteta na potezu od Doboja pa na zapadu do rijeke Une. Ovim poslovima smo upotpunili arheološku kartu Srpske" – rekla je Srni Srdićeva. 

Ona ističe da se, zahvaljujući saradnji navedenih institucija, a posebno tehničkoj, zatim njihovim znanjima i iskustvima, došlo do značajnih otkrića i saznanja. 

Profesor sa Univerziteta Kembridž dr Preston Mirikl, vođa istraživanja u pećini Rastuša, rekao je da trenutno vrše istraživanje ostataka koje su ostavili ljudi prije 30 000 do 60 000 godina. 

"Pretpostavljam da su to bili neandertalci, tako da smo našli u sedimentu u špilji njihove alate od kremena – do sada je pronađeno oko 500 takvih alatki tokom tri sezone rada" – navodi on. 

Pronađene su i kosti špiljskog medvjeda koji je imao brlog u špilji, kosti jelena, zatim špiljskog lava, a prije dva dana pronađene su i kosti nosoroga, što je novo otkriće ne samo za ovu pećinu nego uopšte za područje BiH. 

"Tražimo ne samo ono što su jeli, nego i kakve artifakte su napravili od kremena. Tražimo i ostatke ognjišta, jer postoje indikacije da nešto slično postoji" – pojasnio je Mirikl Srni. 

(SRNA)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.