Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Istraživanje Rastuške pećine

 

Proteklih dana tim stručnjaka sa Univerziteta Kembridž (Odjeljenje za arheologiju) vršio je arheološka istraživanja u Rastuškoj pećini nadomak Teslića. Tim povodom, arheologe, a i samu pećinu posjetili su načelnik opštine Teslić, Savo Kasapović i Ivanka Ristić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Po završetku razgovora s profesorom Prestonom vođom projekta, i obilaska pećine, načelnik opštine Savo Kasapović je izrazio zadovoljstvo posjetom arheologa sa Kembriža i njihovim uključivanjem u istraživanje pećine, dodavši, da će  iskopavanje i rezultati do kojih arheolozi dođu, kao i projekat koji se ovdje realizuje doprinijeti većem vrijednovanju ove pećine,  što će Rastušku pećinu, kao jednu od turističkih destinacija, kao i ukupnu  ponudu opštine Teslić, učiniti još atraktivnijom i privlačnijom budućim posjetiteljima.
Dr Preston Mirakl, profesor na Kembridž univerzitetu, istakao je da se istraživanja vrše na dvije tačke, jedna  na samom ulazu u pećinu gdje su pronađeni ostaci  čovjeka starosti nekih 4000-5000  godina i nekih 15000-20000 godina , dok je druga duboko u unutrašnjosti gdje su pronađene kosti špiljskog medvjeda, a takođe, i artifakta  neandertalca starosti nekih 35000 do 50000 godina. Dr Preston je naglasio da je pećina ima veliki potencijal, jer pored prirodnog seta koji predstavlja , vidljiv je i kulturološki faktor, koji se ogleda u promjenama čovjeka i njegovog svijeta kroz istoriju.
 Kompletni rezultati istraživanja će biti poznati narednih dana, dok su u dosadašnjem dijelu istraživanja, od pribora i alata pronađeni: posude keramike, strelice za lov, a iz starijeg razdoblja (ledeno doba) artifakti napravljeni od kremena.
Bitno je naglasiti da je projekat podržan od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prorodnog naslijeđa Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, kao i opštine Teslić.
 
teslic.ba

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.