Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Obuvaju NATO i sportiste

Uspešno poslovanje, nova radna mesta, ljudska solidarnost i saosećanje sa poplavljenima, valjani su povodi naše posete firme za proizvodnju obuće "Sanino", pogonu u pripremi u Prnjavoru.

I sve to u vreme velike ekonomske i krize morala, kada se radnici bukvalno "čiste" iz fabrika koje su stvarali, kada im se otima iz usta teško zarađeni hleb.

Sve je počelo razgovorom u martu 1999. godine u Mađarskoj, predratnih poslovnih partnera, Radovana Pazurevića iz Dervente i Slovenaca Benjamina Fugina i Martina Žilnika. Od kraja te godine i početnih 30 radnika, džentlemenski stisak ruke i dogovor, rezultirali su činjenicom da je danas "Sanino" izrastao u respektabilnog proizvođača obuće, sa 600 zaposlenih u Derventi i Prnjavoru.

 

– U Derventi smo uspeli, a sada to činimo u Prnjavoru, da vratimo renomirane svetske proizvođače obuće. Za proteklih 10 godina mi smo, na primer, samo za "Adidas" izvezli više od pet miliona gornjih delova obuće, kao finalnog proizvoda. Naš partner, takođe "Majndl", vodeći svetski proizvođač specijalne obuće. Tako smo radeći za potrebe vojne industrije NATO, između ostalih, specijalnim čizmama obuli i američke vojnike u Iraku – kaže Radovan Pazurević, direktor i suvlasnik "Sanina", koji ističe izuzetan doprinos ovom uspehu slovenačkih partnera, takođe, suvlasnika, Fugina i Žilnika.

Kapije "Sanina" su otvorene i bivšoj slovenačkoj "Planici", koju su kupili njegovi partneri. Stanislava Draškovića, predstavnika "Planike", zatekli smo upravo u obilasku "Saninovih" pogona u pripremi u Prnjavoru.

– Radni prostor je fantastičan. A, imajući u vidu ljudske i materijalne potencijale i kapacitete "Sanina", očito je da on preuzima primat u obućarskoj proizvodnji na ovim prostorima – kaže Drašković.

Srećom po mnoge nezaposlene, direktor Pazurević ima nameru i viziju da u dogledno vreme "Sanino" taj primat preuzme u široj regiji. Na tom putu, podignutim kreditom od Investiciono-razvojne banke RS, od tri miliona KM, kupili su objekte propale prnjavorske konfekcije "Pionir".

– Nedavno smo zaposlili novih 30 radnika, ali, pored onih 400 u Derventi i 170 koji rade u iznajmljenim prostorijama u Prnjavoru, mi planiramo da uskoro, u ovih naših kupljenih novih osam radionica, zaposlimo još 200 novih radnika u Prnjavoru – optimista je direktor Pazurević.

Inženjer obućarstva i šef proizvodnje u "Saninu", Sanja Milanković, puna je hvale za radnice, za koje tvrdi da su stručne, vredne i požrtvovane. S druge strane, firma im se odužuje platama većim od proseka u ovoj branši u okruženju, kao i redovnim stimulacijama, pošto je svaki učinak posebno vrednovan.

Rukovodstvo "Sanina" dodelilo je novčanu pomoć svojim radnicama koji su pogođeni poslednjim poplavama.
– Svakom našem radniku, kojem je voda ušla u kuću, uručili smo pomoć od 1.000 KM, a bilo ih je i šestoro podstanara kojima smo dodelili po 500 KM. Za tu vrstu pomoći ukupno smo izdvojili 60.000 KM – kaže Radovan Pazurević, čelni čovek "Sanina".

Ninko Đurić – Večernje novosti

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.