Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Уређена архива МЗ Чечава

Архива прије и послије / Фото: МЗ Чечава

Један од већих проблема са којим смо се суочили по преузимању Мјесне заједнице Чечава, била је и сама архива МЗ, коју смо затекли у катастрофалном стању. Због тога, Савјет МЗ је одлучио да кроз пројекат Омладинске банке, покуша прикупити и спасити оно што је од ње преостало. На овај начин су обезбјеђена средства за потребан материјал а Савјет је затим кроз одвајање свог времена, прикупио све оно што је пронашао, затим очистио и прописно сортирао у уређеној канцеларији МЗ.

Прво је сабрано све што је затечено, тј, све и један докуменат пронађен у друштвеном дому је састављен на једно мјесто а затим кроз вишедневно сортирање је послагана и боље обезбјеђена цјелокупна архива. Преостали канцеларијски материјал обезбијеђен кроз пројекат ОБ, остављен је како би се могли успремити нови или стари документи који се накнадно пронађу.

Сљедећи корак јесте дигитализација како би се трајно и сигурније сачували документи који су преостали. Потребна технологија за овај посао је обезбјеђена кроз пројекат „Јачање улоге МЗ у БиХ“, који још увијек траје, а за даље ће бити потребно обезбједити вријеме за скенирање сваког документа.

Нажалост, велики дио архиве је дугогодишњом небригом пропао и оштећен а доста је и изгубљено. Гдје и како остаје тајна, али имајући у виду да још нисмо добили ни стару свеску записника, јасно је да се нико до сада није поштено и одговорно опходио према документима нашег села.

Велику захвалност дугујемо матичару Драгану Девићу који је важнији дио архиве, као што су пројекти и документи власништва, сачувао и упаковао да не продадну или се изгубе.

Овим путем апелујемо на све мјештане и претходне чланове Савјета МЗ, да уколико имају било какве документације МЗ Чечава, да је предају у нову архиву на чување.

Савјет МЗ Чечава

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.