Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Čuvar rijetkog podzemnog blaga

Selo Rastuša, kod Teslića, vjekovima je poznato po fascinantnoj pećini koja je od prije tri godine otvorena za posjetioce i od tada je primamljiva turistička destinacija koja privlači sve više turista.

Smještena dvadesetak kilometara od Teslića, jedna je od tri pećine u Evropi karakteristične po unutrašnjem tigrastom obliku šara. Od kada je otvoren, ovaj dragulj prirode sve više privlači turiste i speleologe, tako da se ove godine očekuje posjeta oko 20.000 gostiju, kao i da Rastuša bude proglašena spomenikom prirode druge kategorije. Ovih dana u Rastuškoj pećini boravi tim arheologa s Kembridža, koji nastavlja istraživanje pećine započeto prošle godine.

 

Predsjednik Ekološko-turističkog udruženja "Eko-park" iz Rastuše, Blagoje Radić, rekao je da istražuju minerale koji su stvorili takvu unutrašnjost pećina, što je prava rijetkost.

– Naša pećina spada u red najvećih pećina u RS i BiH, a po detalju tigrastog oblika šare, koju još ima pećina kod Vičence, u Italiji, i pećina nedaleko od Pariza, u Francuskoj, zaista je posebna i predstavlja značajno blago koje treba da čuvamo i istražujemo – kaže Radić.

Stručnjaci s Univerziteta u Kembridžu, koji su prošle godine istraživali pećinu, namjeravaju da nastave svoj rad tokom jula.

Za pećinu Rastuša čulo se nakon njenog otvaranja za posjetioce i do sada ju je posjetilo više od 60.000 ljudi. Prije tri godine pećina je popločana kamenom staza u dužini od 350 metara i taj prostor je osvijetljen.

– Trenutna prohodnost je oko 700 metara. Međutim, tu se pećina ne završava, na šta ukazuju tijesni prolazi – s radošću priča Radić.

Promociji ove destinacije pažnju posvećuje i Opština Teslić, kao i Turistička organizacija opštine.

– Rastuška pećina ucrtana je na turističku kartu opštine Teslić kao veoma zanimljiva destinacija, na koju turisti dolaze u grupnim posjetama – rekla je Ivana Bubić, v.d. direktora Turističke organizacije.

Rastuška pećina značajna je i za razvoj sela Rastuša, pa je prema riječima predsjednik Savjeta MZ, Rastuša, Saše Dakića, neophodno sanirati puteve kroz selo.

– Problem predstavlja dva kilometra makadamskog puta prema pećini. Od Opštine smo dobili obećanja da će u ovoj godini biti asfaltiran kilometar puta – dodao je Dakić.

Rastuška pećina otvorena je za posjete od 15. aprila do 15. oktobra, svakog vikenda od osam sati do 18 časova, a radnim danima prema potrebi, uz prethodnu najavu.

 

(Fokus)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.