Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Визант освојио врхове Херцеговине

Успон на Лелију и Трескавицу / Фото: Бранислав Радишић
Успон на Лелију и Трескавицу / Фото: Бранислав Радишић

Први овогодишњи дводневни поход, чланови планинског друштва Визант из Чечаве, су имали на двије планине чији врхови прелазе висину изнад 2000 м.н.в. Као и у предходном периоду, трудили су се да што више препјешаче, па су тако за два дана прешли 47 километара и освојили 8 врхова изнад 2000 м.н.в.

У суботу су походили планину Лелију и њен највиши врх Велику Лелију 2032 м.н.в. Лелија је типична Херцеговачка планина са свим облицима крашког рељефа, смјештена између Калиновика и Фоче. Стазом из Ошљег дола дужине 8+8 км ,уз велику количину снијега при самом врху, попели су први од осам планираних врхова тог викенда. Након завршеног успона на Лелију, превезли су се до мјеста Турови код Трнова, а затим поново пјешачили око 3 км до планинарског дома „Радован Бјелица“, гдје су имали преноћиште и посјету прелијепом повременом водопаду Скок, који је у овом периоду изузетно богат водом због топљења снијега са врхова изнад њега.

У недјељу су походили планину Трескавицу, која је природна граница између Босне и Херцеговине. На истој се налази 365 извора воде и седам врхова изнад 2000 м.н.в. По плану излета су требали да попну три врха, али изласком на Херцеговачка врата и одличним темпом који су имали, одлучили су да пењу свих седам. Тако су кренули од Ђевиграда, затим преко Опаљеног кука и коте 2048 до Барица, затим највишег врха Трескавице – Мале Ћабе (Ђокиног торња/Паклијаша), Пашине планине и на крају Клекове Главице. Један дан, једна планина, један водопад, једно језеро и препјешачених фантастичних 28 километара.

У коначници, планинари су закључили да им је ово био најбољи поход од када друштво постоји.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.