Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

17 Teslićana zarobljeno u Iraku

Vlast u Tesliću traži od Ministarstva vanjskih poslova BiH da pomogne sedamnaestorici Teslićana da budu evakuirani iz kurdskog grada Erbil na svjeveru Iraka.

 

Mladići koji su putem kompanije "E. E. Baumontage", čiji je vlasnik Eugen Eirich, odnosno zastupnika te firme u BiH, otišli prije desetak dana, navodno da rade građevinske poslove, sada su prepušteni sami sebi, bez hrane, novca, a oduzeti su im i pasoši.

 

Jedan od njih, Aleksandar Elvis Ramić iz Blatnice kod Teslića, objavio je jučer na svom profilu na društvenoj mreži Facebooke da je zarobljen s još 16 državljana BiH u Iraku, a ističu im turističke vize zbog čega će završiti u zatvoru.

Načelnik Općine Teslić Savo Kasapović kazao je da će tražiti od nadležnog državnog ministra te vlasti i RS-a i BiH pomoć za ove osobe.

Teslićani su otišli na sjever Iraka na osnovu ponuda da će sedmično zarađivati 700 dolara, ali se ispostavilo da su prevareni.  

 

 

24sata.hr vijest od jutros:

 

U iračkom gradu Erbilu je zarobljeno šest Srba, 10 Bošnjaka i jedan Hrvat, piše srpski Blic. Jedan od zarobljenih Bošnjaka, Aleksandar Elvis Ramić iz Teslića pomoć je zatražio na Facebooku gdje je napisao kako su ih zarobili nakon što su u Irak stigli preko njemačke tvrtke E.E. Baumontage. Vlasnik tvrtke Eugen Eirich misteriozno je nestao. 

– Mi smo iz RS i namagarčeni smo kao i mnogi drugi. Ima nas šest Srba, jedan Hrvat i deset Muslimana. Molimo za pomoć gospodine Luciću – stoji u poruci koju je prije 19 sati na Facebooku zarobljenik Ramić poslao prijatelju Dejanu Luciću. 

– Ne daju nam putovnice, hranu, novac. Gledajte kako da nam pomognete, na bilo koji način. Sutra nam ističu turističke vize i moramo izaći iz zemlje, inače ćemo u zatvor – napisao je Ramić redakciji Blica.

Naveo je kako su u kampu smješteni zajedno s Bugarima, Rumunjima i Kurdima te da su mu Bugari posudili laptop da se javi. U poruci je napisao i kako je zajedno s ostalima ovdje završio na prevaru jer im je obećan posao. Kako piše Sarajevo-x, radnici su na sjever Iraka otišli nakon što su im obećali da će zarađivati oko 700 eura na tjedan. 

Nijemac koji ih doveo navodno je pronevjerio novac i pobjegao.

– Sada su nas Iračani zarobili. Dobijemo jednu konzervu ribe dnevno, a radimo cijeli dan. Spavamo u nemogućim uvjetima. Ovo je katastrofa – napisao je Ramić. 

''Nitko nije tražio pomoć''

Dnevni avaz piše kako iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nemaju informacija o građanima BiH zatočenima u Iraku. Inače, ta zemlja se pokriva iz Jordana i Kuvajta.

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova rekli su nam kako hrvatski veleposlanik i šef misije Jerko Vukas pokušava doznati što se zbiva.

– Od nadležnih tijela još nije dobio nikakvu informaciju, tako da samo znamo da se radi o ljudima s područja BiH. Sada pokušava doznati okolnosti uhićenja te ima li među uhićenima hrvatskih državljana – rekao nam je Berislav Živković, glasnogovornik MVP-a. Dodao je kako nitko do sada nije zatražio konzularnu pomoć.

Načelnik općine Teslić Savo Kasapović za Sarajevo-x rekao je kako će od nadležnog ministarstva i vlasti RS i BiH tražiti pomoć.

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.