Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Budžet Teslića oštećen za 1,2 miliona maraka

Zbog nezakonitog trošenja budžetskih sredstava od strane izvršne vlasti opštine Teslić, budžet ove opštine u protekle četiri godine po više osnova oštećen je za oko 1.200.000 KM.

 

Predsjednik Komisije za utvrđivanje štete opštini načinjene od strane funkcionera lokalne samouprave Petko Lazić kaže da ova cifra nije zvanična, jer komisiji nisu dostavljeni podaci o trošenju sredstava bez saglasnosti parlamenta.

Komisija je od Odjeljenja za finansije i stambeno-komunalne poslove tražila podatke na osnovu kojih bi mogla sprovesti postupak utvrđivanja materijalne štete, ali oni u datom roku nisu dostavljeni.

 

Najviše štete budžetu opštine, kaže Lazić, naneseno je prilikom gradnje nekategorisanih puteva, te uređenja tržnice.

 

– Gradska tržnica je prodata i ugovorom je sa vlasnikom regulisano da on uređuje taj prostor, međutim iz skupštinskih materijala i finansijskih izvještaja vidljivo je da je veliki novac uložen u tržnicu. Dosta je uloženo za nekategorisane puteve, ali ne znamo koliko je učešće građana, jer ako je uložen milion KM, trebalo je da stigne i milion od građana. Ne znamo tačnu cifru, zato smo tražili podatke od Odjeljenja za finansije – rekao je Lazić.

 

Sporan je i poslovni prostor u vlasništvu opštine, čija je zakupnina iznosila 2000 KM, ali je ugovor raskinut prije tri godine, zbog čega je opština izgubila oko 100.000 KM.

 

– U budžetu nema predviđenih sredstava za fasadiranje, nije raspisivan tender, a čovjek koji nema preduzeće ili radnju, izvodi radove. Nas zanima na koji način se to plaća iz budžeta – kazao je Lazić.

 

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Biljana Marjanović odbila je da komentariše Lazićeve navode, dok je načelnik Odjeljenja za finansije Borka Pavlović kazala da će traženi podaci biti dostavljeni.

 

Zahtjev za poduzimanje mjera

 

Komisija za utvrđivanje štete opštini načinjene od strane funkcionera lokalne samouprave, da bi spriječila dalju samovolju izvršne vlasti resornim ministarstvima za finansije i lokalnu upravu i samoupravu, te Okružnom tužilaštvu Doboj i CJB Doboj uputila je zahtjev za poduzimanje mjera.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.