Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Drezden novi izazov

Uprkos tome što ima samo 21 godinu, Borki Predojević može da se, kao rijetko ko, pohvali da će ove godine po treći put nastupiti na Šahovskoj olimpijadi. Mladić iz Teslića najmlađi je velemajstor na ovim prostorima i nalazi se među stotinu najboljih svjetskih igrača na 64 "crno-bijela" polja.
 

– Prvi put to je bilo u Španiji u Palma de Majorki, potom u Torinu, a sada će se to dogoditi u njemačkom Drezdenu. Nisam još počeo pripreme za taj veliki događaj, mada uveliko radim na nadogradnji stila igre koji traži više energičnosti, borbenosti. Posljednja dva mjeseca nisam nigdje nastupao jer sam prethodno imao i te kako zgusnut kalendar takmičenja – istakao je Predojević.

 

Odigrao je 55 rejting partija što je previše za jedan petomjesečni period.

– Išao sam praktično sa turnira na turnir i to, kao i promjena stila igre, uticali su na gubitak poena i nešto slabije rezultate od očekivanih – smatra Predojević.

Ipak mladi Teslićanin je zadovoljan.

 

– Imam nešto manje rejting poena nego na početku godine, ali s obzirom na sve okolnosti zadovoljan sam postignutim. Zauzeo sam prvo mjesto na jednom od najjačih otvorenih turnira na ovim prostorima u Novoj Gorici, zatim dijelio sam od 8. do 12. mjesta na najvećem svjetskom "openu" Aeroflotu u Moskvi, pobijedio u meču najboljeg crnogorskog igrača Nikolu Đukića, osvojio titulu šampiona sa Bosnom u Premijer ligi. Za razliku od lani kada sam bio drugi, ove godine sam na "Bosninom super turniru" osvojio peto mjesto, ali to je do sada bio najjači turnir na kome sam učestvovao – dodao je Predojević.

 

Uskoro ga očekuju ligaška takmičenja, jer osim za sarajevsku Bosnu, čiji je zvanični član, nastupaće za Slobodu iz Tuzle, Slogu iz Kraljeva, Rijeku a slijedi i učešće na Rapid turniru na Korzici, potom odlazi na kratke pripreme u Katar sa velemajstorom Moldavcem Viktorom Bologanom (2.686 rejting poena) i onda pravac – Olimpijada.

 

Kaliteja

 

Evropski kup ili Liga šampiona biće održana u oktobru u grčkom gradu Kaliteju za koji Predojevića vežu najljepša sjećanja. Iz ovog drevnog grada, Predojević je krenuo stazama uspjeha, jer je tu osvojio dvije titule šampiona Evrope 2001. i svijeta 2003. godine u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, a sada će predvoditi Bosnu takođe ka evropskoj tituli.

(Glas Srpske)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.