Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

EFT: Okončana prva faza projekta TE Stanari – Od maja izgradnja objekta u Stanarima

 

 

Građevinski radovi na lokaciji buduće Termoelektrane (TE) Stanari počeće u maju ove godine,  saopštila je  EFT Grupacija 06.03.2008. godine.

 

 "Danas smo na našem sajtu objavili koncesioni ugovor o izgradnji i korišćenju termoelektrane Stanari i time je i zvanično završena prva faza ovog projekta", kazao je direktor za komunikacije EFT-a Nenad Savić.

Prema njegovim riječima, planirano je da 16. maja, na godišnjoj proslavi rudnika, svečano počne implementacija druge faze projekta, i to iskopavanjem temelja prvog građevinskog objekta budućeg rudarskog-energetskog kompleksa Stanari.

U EFT-u ističu da se projekat izgradnje TE Stanari odvija po planiranoj dinamici, te da se očekuje da elektrana kapaciteta 420 megavata bude završena u drugoj polovini 2012. godine.

 

Ovo će biti prva značajna termoelektrana koja je na području zapadnog Balkana izgrađena u posljednjih trideset godina.

 

Investicija u rudnik i termoelektranu Stanari najveća je do sada u energetski sektor Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost projekta premašiće 1,3 milijarde maraka, a očekuje se da oko 40 posto od te sume pripadne domaćim preduzećima koja će biti angažovana na projektu.

 

U naredne četiri godine, kako je najavljeno iz EFT-a, u Stanarima će biti otvoreno oko 3.000 novih radnih mjesta.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.